Anne-Marie Rakhorst

Branche: milieuadvies, technische dienstverlening
Onderneemt met:
Search
Grootste succes: Cradle to Cradle in Nederland op de kaart zetten
Grootste misser: 
niet kunnen betrappen

Anne-Marie Rakhorst

De Brabantse Anne-Marie Rakhorst (1967) begon haar carrière met het opzetten van de Nederlandse vestiging van het Belgische milieu- en asbestlaboratorium Fibrecount. Daar was ze general manager, maar ze zag dat er een markt was voor asbestonderzoek en milieuadviezen en begon na vier jaar voor zichzelf. In 1994 begon ze Search Laboratorium BV in Heeswijk, waar haar latere echtgenoot Eugène Janssen korte tijd later als compagnon instapte.

Search

Search bleek een innovatieve onderneming, die niet alleen op het gebied van technologie vernieuwend bezig was maar ook zichzelf innoveerde. Later werd dit lab uitgebreid met een ingenieursbureau en andere diensten zoals een opleidingsinstituut. Beide kantoren in Heeswijk en Amsterdam zijn gebouwd en uitgerust met de laatste duurzame technieken en materialen. Inmiddels telt Search ruim 200 werknemers en heeft het een omzet van circa 20 miljoen euro.

Search Knowledge

Rakhorst levert niet alleen duurzame technologie en adviezen, ze probeert met haar bedrijf en persoon ook een gedragsverandering te bewerkstelligen. Daarvoor zoekt de mediagenieke ondernemer vaak de publiciteit. Ze publiceert ook zelf in een behoorlijk tempo. In 2007 schreef ze haar eerste boek 'Duurzaam ontwikkelen... een wereldkans'. In hetzelfde jaar liet ze  'Cradle to Cradle - afval is voedsel' van Michael Braungart en William McDonough vertalen. In september 2008 publiceerde zij haar tweede boek op het gebied van duurzaamheid, getiteld ‘De winst van duurzaam bouwen’.  In 2010 volgde 'Nieuwe Energie: Nederland na het fossiele tijdperk'. In 2011 publiceerde Rakhorst de uitgave 'Duurzaam herbestemmen kàn', in 2012 verscheen 'De kracht van duurzaam veranderen'. In de meeste boeken strooit ze met visie, voorbeelden en concrete projecten met mogelijkheden om succesvol te verduurzamen.

Anne-Marie Rakhorst persoonlijk

Rakhorst is een dochter van Dick Rakhorst, de oprichter van Manudax, importeur van IT-hardware. Ze studeerde af aan de European University in Antwerpen. In 2000 werd ze verkozen tot Zakenvrouw van het jaar.. Sprout zette haar in 2010 op de lijst Female Business Heroes. Ze is lid van de Raad van Advies van de Club van Rome. Tevens is zij voorzitter van de Eugène Janssen Foundation. De stichting ondersteunt projecten die leiden tot blijvende oplossingen bij de aanpak van honger, armoede, ziekte en werkloosheid en is een initiatief van Rakhorsts echtgenoot en compagnon, die in 2011 is overleden.