Bob Ultee

Bob Ultee (1978)

Branche: luxe zeepjes, financial engineering 
Onderneemt met: niets, werkt in geheim aan comeback
Grootste succes: in 2010 bracht hij Sabon naar de beurs
Grootste misser: te veel, te groot en te snel willen met Sabon

Ondernemer Bob Ultee rondde een studie fiscaal recht af in Rotterdam, deed daar zijn eerst werkervaring op bij een investeringsfonds en werkte daarna een paar jaar als zelfstandig jurist voordat hij in de zeepjeshandel  stapte.  Dat was in 2006. Hij begint dan in Breda met zijn eerste Sabonwinkel, samen met zijn vrouw Eveline van Baardwijk. Sabon is een al bestaand merk, in1997 opgericht door twee Israëlische ondernemers. Ultee verwerft een verkooplicentie voor de Benelux.

Sabon naar de beurs

Begin 2010 levert Ultee een huzarenstukje af door via een zogeheten 'reverse listing' zijn onderneming notering te geven aan de beurs. Dat moet de groei van zijn zeepjesbedrijf versnellen. Normaal gesproken is het heel duur om een notering aan de beurs aan te vragen. Ultee omzeilde dat proces door een min of meer leeg beleggingsfonds op te kopen dat een notering had aan de beurs. De beursgang levert hem de eerste miljoenen op om zijn bedrijf uit te bouwen. De ondernemer maakt echter grote fouten: de inkoop bij Sabon is een janboel, ook loopt de ene na de andere manager er gillend weg. Dat leidt ertoe dat Ultee op papier hele mooi beloftes doet aan zijn beleggers, maar dat het achter de schermen volledig misgaat met de groei. In plaats van eerst een ding heel goed doen, streeft de ondernemer ernaar zo snel mogelijk groot te worden, om daarmee verliezen om te kunnen buigen in winsten. 

Bob Ultee neemt te veel risico

Begin 2012 doet hij een gok die Sabon fataal wordt. Hij kiest de vliucht naar voren door iCentre over te nemen, een keten van Apple-dealers die weinig met zeep van doen heeft. Die winkels moeten voor omzet zorgen. Om de overname te financieren, haalt Ultee eerst de SNS Bank erbij. Die trekt zich echter terug, terwijl Ultee al een persoonlijke garantstelling van een miljoen euro heeft afgegeven aan verkopende partij Antea. Ultee probeert een zelfde soort hurazenstukje als in 2010. Met zijn beursgenoteerde retailimperium, inmiddels  Brand Funding genaamd, doet hij opnieuw een beroep op beleggers, via een aandelensplisting, die de verhandelbaarheid van de stukken zou moeten vergroten. Deze actie mislukt. 

We wachten op de comeback van Bob Ultee

In juli 2012 gaat Sabon failliet. Er dient zich een groepje investeerders aan die een gedeeltelijke doorstart op zich nemen. Ultee mag niet meedoen. Antea haalt via een kort geding zijn gelijk: Bob moet de miljoenen aan de investeringsmaatschappij terugbetalen, plus een schadevergoeding van in totaal 17,5 miljoen. De ster van Bob Ultee rees heel snel, maar was ook weer heel snel gedoofd.