Chris Zadeh

Chris Zadeh (1975)

Branche: financiële dienstverlening 
Onderneemt met:
 Ohpen
Grootste succes: start van Ohpen 
Grootste misser: tot nu gaat het hem voor de wind 

Zelf beleggen als een pensioenfonds met slimme software. Nieuwkomer Ohpen, in 2010 opgericht, hoopt kleine en grote beleggers binnen te halen met een automatisch beleggingsproduct dat professioneler in elkaar zit dan een simpel indexfonds. En het genie erachter is Chris Zadeh. Oké, hij krijgt een beetje hulp van Michel Vrolijk, ex-bankier bij onder meer ING en zakenbank Merrill Lynch. Waar Zadeh zijn challenger-mentalliteit vandaan haalt? 

Aan de bak bij Binck

Zadeh is in Parijs geboren maar opgegroeid in Amsterdam. Hij studeerde in rechten aan de Universiteit van Amsterdam, Zijn loopbaan begon hij als beurshandelaar voor Postbank (nu onderdeel ING) en hij was betrokken bij online vermogenbeheerder Alex.nl. Daar werd hij al snel opgepikt door Kalo Bagijn en Thierry Schaap, die toen net met BinckBank de wereld van online beleggen flink op zijn kop zetten door met scherpe tarieven de markt te betreden. Zadeh, hongerig, brutaal en een kundig operationeel manager, kwam in 2004 in een warm bad terecht bij Binck. Hij werd de rechterhand van Bagijn en gaf leiding aan verschillende it-projecten in het bedrijf. 

Voor eigen rekening ondernemen

In 2010 werd het tijd om de stoute schoenen aan te trekken. Met Ohpen herhaalt Zadeh hetzelfde trucje als bij BinckBanck, maar dan voor eigen rekening. Door slimme it-systemen en weinig overhead weet de ondernemer een product in de markt te zetten dat echt anders is dan wat de grote vermogensbeheerders bieden. En, dat heeft hij heel goed afgekeken van Binck: je moet de kleine belegger koesteren.

Die kleine man is in dit geval een ondernemer of vermogende particulier die bij de grootbanken in de wachtrij wordt gezet. Ohpen - spreek: uit 'open' - claimt geen onderscheid te maken. Beleggers krijgen de mogelijkheid vermogen te laten groeien of met een specifiek doel te beleggen via een automatisch beleggingssysteem. Met als uitgangspunten: lage kosten, transparantie en eenvoud. In 2012 won Ohpen een 'Gouden Stier' als beste pensioenproduct.

Overname Robein

In de aanval gaat hij zeker. In 2011 heeft Chris Zadeh Robein (vermogenbeheer en levensverzekeringen) overgenomen van Van Lanschot Bankiers. Robein, dat gevestigd is in Den Haag, heeft een jaaromzet van 120 miljoen euro. Een vermogensbeheerder onder de vleugels geeft Ohpen meer cachet.

Persoon

Zadeh woont in Amsterdam, hij is een fervent duiker en hij helpt zijn vriendin Myrthe Strijbos ook een beetje bij haar onderneming: reiswebsite The Style Junkies.