Derek Roos

Mendix

Branche: bedrijfssoftware
Onderneemt met:
Mendix
Grootste succes: 9 miljoen euro opgehaald bij vc's
Grootste misser: de verkeerde 'grijze haren' aangetrokken in het MT

Derek Roos (1979) studeerde in 2003 af aan de Rotterdam School of Management maar was toen al druk met softwarebedrijf Mendix. Dat deed hij samen met de broers Roald en Derckjan Kruit, studenten aan TU Delft.  Vanaf 2005 zochten ze de openbaarheid met hun product: een platform waarmee bedrijven nieuwe toepassingen kunnen ontwikkelen op basis van hun bestaande software.

Mendix App Platform

Mendix kreeg veel aandacht als startup, vanwege de mooie belofte, die het ook snel kon waarmaken. Mendix heeft een snelgroeiende internationale klantenportefeuille waaronder TNT, Achmea, Kwik-Fit, Bouwfonds, Dun & Bradstreet, General Electric, Sanoma en Marlies Dekkers. Mendix speelde zichzelf de afgelopen jaren al in the picture als Sprout Challenger en Rising Star in de Deloitte Technology Fast50. Het staat inmiddels bij analistenbureau Gartner te boek als 'cool vendor' onder de aanbieders van gereedschap voor applicatieontwikkeling. Inmiddels is Mendix helemaal cloud en hoort het bij de bloedgroep Platform as a Service.

Prime Ventures

In 2007 stapte onder meer Henq Invest in als investeerder. In 2011 haalde Mendix vers geld op bij investeerders Henq Invest en Prime Ventures. Sindsdien is Prime Ventures met zijn injectie van 8 miljoen euro de grootste aandeelhouder, na Roos en zijn mede-oprichters, die gezamenlijk de meerderheid hebben. Met 130 werknemers heeft het een omzet die in 2011 rond de 10 miljoen euro lag, al wil Roos dat zelf nooit bevestigen. Wel gaat hij er prat op, dat zijn bedrijf in 2012 alweer met 150 procent is gegroeid. Mendix heeft 130 werknemers en kantoren in Nederland, Engeland, Amerika en Zuid-Afrika.

Derek Roos in Boston

Roos was al langer vanuit de VS bezig met de expansie van Mendix, aangezien in de VS een enorme en gewillige markt is voor zijn App Platform. Sinds 2012 woont Roos permanent in Boston, met vrouw en eerste kind, dat in de VS vlak na de emigratie ter wereld is gekomen. Zelf werd Roos in 2012 door Ernst & Young uitgeroepen tot emerging entrepreneur van het jaar.