George Banken

George Banken (1964)

Branche: ICT
Onderneemt met:
 Detron ICT & Telecom Group
Grootste succes: verkoop Detron aan Landis 
Grootste misser: liep overname Qurius mis

George Banken vergelijkt het doen van overnames met het versieren van een vrouw in een bar. Je moet een beetje om ze heen dansen en ze overweldigen met je visie en strategische plannen. Hij spreekt uit ervaring. Over die overnames dan. De vrolijke Brabantse ICT-boer rijgt met Detron de ene na de andere regionale speler aan elkaar.

Waar de bedrijven waarmee hij sjanst - hij doet 50 overnamegesprekken per jaar- waarschijnlijk wel van onder de indruk zijn. Banken kan een deel van de overnames zo vanuit zijn kaspositie financieren. De infrastructuurdienstverlener beleefde in 2012 alweer het vierde jaar op rij waarin omzet en bedrijfswinst stegen.

George Banken houdt van de naam Detron

Banken bracht Detron naar de beurs in 1997. Twee jaar later, op het hoogtepunt van de internethype, verkocht hij zijn bedrijf aan Landis. Dat ging vervolgens failliet, waarna hij in 2002 Detron weer voor een laag bedrag kon terugkopen. In 2006 wist hij het Amerikaanse Amerikaanse LCC te verleiden. Die kocht zijn toko, maar merknaam Detron mocht Banken houden. Daarmee is hij in 2008 aan de bouw van zijn huidige ICT-imperium begonnen.

Eén bedrijf kon Banken niet krijgen. En dat doet ondernemer misschien nog wel meer pijn dan een blauwtje lopen in de bar. Hij wilde Qurius overnemen, maar zag dat vorig jaar in handen vallen van het Franse Prodware. Hij kreeg geen kans om de boeken in zien en een bod te doen. De plannen om Qurius op te splitsen schoten bij ceo Leen Zevenbergen in het verkeerde keelgat.   

Dragons' Den

Via zakenvriend Henk Keilman mocht Banken in 2008 als jurylid bij Dragons' Den aangeschuiven en verwierf de ondernemer bekendheid op tv. Iets minder gelukkig werd hij van de lening die hij Keilman verschafte om zonneparken in Bulgarije te kunnen bouwen. Hij stapte vorig jaar naar de rechter om zijn miljoen euro weer terug te krijgen.