Hans Breukhoven

Hans Breukhoven (1946)

Branche: muziek en games
Onderneemt met:
 Free Record Shop, Gamemania, Van Leest, Expo (failiet in 2010)
Grootste succes: openen van Free Record Shop in jaren 70
Grootste misser: avontuur in Scandinavië was een deceptie

Hans Breukhoven is een entrepreneur van de straat. Zijn eerste geld verdiende de Rotterdammer met handel in pruiken op de markt en met onroerend goed. In 1966 begon hij met zijn eerste Free Record Shop in Schiedam. Vijf jaar later mocht hij zich al gevierd ondernemer rekenen. Hij openende in de ene na de andere stad platenwinkels onder de naam Free Record Shop. Het woordt Free (vrij) koos hij omdat hij zich niet aansloot bij de brancherorganisatie die de import van platen in Nederland verzorgde. In die tijd was de popcultuur nog  in opkomst, de verkoop van platen verliep niet via speciaalzaken, maar veelal elektronicazaken. Het was iets wat ze erbij deden. 

Hans Breukhoven vecht zich de platenmarkt in

Breukhoven trok zich niets van de prijsafspraken aan. HIj bedacht zijn eigen formule voor een platenspeciaalzaak, focuste zich op pop-lp's en andere commercieel interessante segmenten. Hij kocht direct in het buitenland in en wist als een echte marktvechter een plaats te veroveren in entertainmentwereld. In de jaren tachtig wist Breukhoven te profiteren van de opkomst van cd's. In 30 jaar tijd zette hij een succesvol imperium van platenzaken op en beleefde in 2002 zijn beste jaar ooit met een nettowinst van 12 miljoen euro. Zijn bedrijf, dat hij in 1989 naar de beurs had gebracht, had hij toen alweer een jaar in eigen hand: de bemoeienis van beleggers vond hij maar niets.

Internet is dodelijk voor Free Record Shop

Sindsdien gaat het bergafwaarts. In 2007 moest Breukhoven voor het eerst met verlies afsluiten. Boosdoener: het internet. Er wordt meer illegaal gedownload, de consumentenbestedingen krimpen en de prijzen van cd’s, dvd’s en games staan door de forse concurrentie onder druk. De markt zit dus niet mee. Maar Breukhoven steekt ook de hand in eigen boezem en verwijt zichzelf dat hij zijn directie te lang heeft laten aanrommelen. In 2006 nam hij daarom zelf weer het roer over bij de Free Record Shop. In dat jaar neemt Breukhoven ook Gamemania over. 

Free Record Shop op rand van afgrond; verkoop ProCures 

Het mocht niet baten. In 2012 is Breukhoven terugetreden als ceo bij Free Record Shop. Het ging begin 2013 erg slecht met zijn meer dan 300 winkels in Nederland en België. Onlangs moest de ondernemer de boeken openen voor de fiscus en is de winkel niet meer in staat zijn leveranciers netjes op tijd te betalen. Er is veel geïnvesteerd in het ombouwen van de winkels, het geld spuit er echter uit, de winkels zijn niet meer rendabel. Er dient zich een redder aan: investeringsmaatschappij ProCures wil Free Record Shop overnemen van Hans Breukhoven. Vorig jaar kocht het al de boekenwinkels Selexyz en De Slegte.