Henk Keilman

Henk Keilman (1953)

Branche: duurzame energie, ict
Onderneemt met:  
RIG Investments (failliet)
Grootste succes: overname 2waytraffic door Sony
Grootste misser: windparken en windmolens 

Van hippie tot zakenman

De ondernemer Henk Keilman verwierf voor het grote publiek faam toen hij mocht aanschuiven bij de Nederlandse versie van tv-programma Dragon's Den, maar hij draaide al veel langer mee. Hij wilde ooit drummer worden, had als tiener een bovenmatige interesse in natuur- en scheikunde en stortte zich op levensbeschouwing. Hij reisde veel naar India om daar in Ashrams zijn spiritualiteit te ontdekken. Tijdens die reizen werd ook zijn zakelijke instinct geprikkeld.

Hij begon begin jaren zeventig met de import uit India van kunst, geschenkartikelen, parfums en cosmetica. Hij ontdekte dat hij daar goed in was. Hij wist het hoofd inkoop van V&D te overtuigen zijn parafernalia af te nemen. Hij mocht 20 V&D-filialen gaan bevoorraden. Ook de Bijenkorf wist hij te overtuigen. Ineens zat hippie Keilman in het zakenleven. 

Voordat Henk Keilman rijk werd, ging hij eerst failliet. Met het bedrijf Computer Express, dat hij samen met een partner oprichtte, maar dat na drie jaar flinke groei toch failliet ging. Het in 1988 opgerichte trustkantoor Holland Trust, een bedrijf dat financiële en administratieve diensten verleende aan voornamelijk multinationals, is succesvoller; het bracht de ondernemer zijn eerste miljoen.

Henk Keilman casht met MTC

Het Amerikaanse MTC, een telecombedrijf, was klant bij Holland Trust en had liquiditeitsproblemen. Henk Keilman zag kans het bedrijf uit te kopen en kwam in 1995 in bezit van het Nederlands agentschap. Een half jaar later sloot Keilman een joint venture met MTC, waarna hij een groot deel van de Europese markt tot zijn terrein mocht rekenen. Het Amerikaanse MTC kwam in de problemen en ging failliet. Keilman kreeg hierdoor ook de andere 50 procent van de joint venture in handen. Toen hij in 1998 een overnamebod van 200 miljoen euro kreeg van het Amerikaanse Global Tele Systems verkocht hij de tent. 

Lid Hare Krisna en vegetariër

Oosterse wijsbegeerte blijft Keilman interesseren. Hij heeft een studie wijsbegeerte en natuurwetenschappen gevolgd en had plannen een boek over de relatie tussen de natuurwetenschappen en Indiase wijsbegeerte. Daarnaast was hij voorzitter van de Nederlandse vegetariërsbond. In de jaren tachtig was hij lange tijd de zakelijke opperhoofd van de Hare Krishna-beweging. 

RIG Investments failliet

Dat zweverige imago kwam hem goed van pas toen de duurzame economie helemaal hot begon te worden. Met zijn recentste bedrijf RIG Investments investeerde hij onder meer in mediabedrijven en duurzame ondernemingen. Bekendste deelname was 2waytraffic, een aanbieder van belspelletjes die in 2006 in Londen naar de beurs ging en twee jaar later door Sony werd gekocht. De ondernemer lijkt met RIG grote fouten gemaakt te hebben. Zo is hij niet helemaal eerlijk geweest over windmolenbouwer EWT. Dat bedrijf zou ook naar de beurs gaan. Keilman verkocht in de aanloop daarnaartoe voor een te hoge prijs aandelen. Toen de beursgang niet door ging kreeg hij boze aandeelhouders op zijn dak. De rechter stelde hen in het gelijk. Ook verloor Kelman de nodig miljoenen met zijn investering in The Entertainment Group van Marco Borsato.

Er onstonden in 2011 liquiditeitsproblemen bij RIG, waar direct en indirect wel meer dan 50 bv's onder hingen. De ondernemer maakt noodsprongen, jaagt vrienden tegen zich in het harnas, en een oude zakelijke compagnon, de Amerikaanse zakenman Joe Nakash, keert zich ook tegen hem. Die zou eind 2012 een noodlijdend zonneparkproject in Bulgarije van hem overnemen maar trok zich terug. Alle problemen stapelden zich op en in oktober 2012 is RIG failliet verklaard.

Henk Keilman gelooft in karma; strijdt tot het einde door

Keilman claimt nog steeds over 100 miljoen te beschikken waar hij ieder mee kan betalen. Volgens sommigen is de oplichter zelf opgelicht. Keilman ziet het als Karma, iets dat hem overkomt en waar hij doorheen moet. Het blijft spannend. Als de curator door de bomen het bos nog kan zien en kan aantonen dat Keilman als bestuurder aansprakelijk moet worden gesteld dan heeft Keilman een veel groter probleem. Dan draait hij mogelijk in persoon op voor de restschuld.