Hennie van der Most

IJzerhandel Van der Most, Wunderland Kalkar

Branche: horeca, bouwmaterialen, leisure
Onderneemt met:
Wunderland Kalkar, Speelstad Oranje, De Koperen Hoogte  
Grootste succes: van een afgedankte kerncentrale een gezellig pretpark maken
Grootste misser: tegen onwillige ambtenarij legde Van der Mosts Banenplan het af

Hennie van der Most (23 maart 1950, drie jaar LTS) is een slimme boerenzoon uit Overijssel die goud maakt van oude bedrijfspanden. Zijn recept: voor zo min mogelijk geld een locatie in handen krijgen en die omturnen tot een horecagelegenheid of pretpark. Hennie van der Most biedt zijn bezoekers enorm veel waar voor hun geld, dus de meeste zaken lopen storm.

Bonte Wever

Aanvankelijk handelde Van der Most vanaf 1975 in ijzer, maar toen hij naast zijn huis een zwembad annex sauna had, mocht de hele buurt er tegen betaling gebruik van maken. In 1980 kocht hij een vervallen fabriekje in zijn woonplaats Slagharen en maakte daar De Bonte Wever van, sauna- en zwembadcentrum. Daarna volgde Speelstad Oranje, in een voormalige aardappelmeelfabriek. In een watertoren in Lichtmis, bij Zwolle, bouwde hij hotel de Koperen Hoogte. In Meppen, Duitsland, werd een energiecentrale omgetoverd tot funpark Meppen. In een militaire basis in hetzelfde land opende Van der Most een indoor camping.

All-In formule

Door de bescheiden investeringen in zijn locaties, kan Van der Most de prijzen voor zijn publiek ook laag houden. Dat leidt tot een all-informule die bijzonder goed aanslaat. Laatste plan: in Rotterdam Zuid wil Van der Most een pretpark maken van een oude afvalverbrandingsoven.

Bouwhandel

In chique termen heet het synergie, maar Hennie van der Most ziet gewoon overal handel in, en laat zijn vele bedrijven elkaar graag versterken. De gereedschappen en bouwmaterialen voor zijn projecten koopt Van der Most in met Handelsonderneming Van der Most. Als blijkt dat er in de regio grote vraag is naar professionele kwaliteitsproducten voor een concurrerende prijs onder professionals en doe-het-zelvers, stelt hij zijn winkel open voor het publiek. De naam verandert in Bouwhandel Van der Most. Materieelverhuur , Horecahandel, Interieurbouw

Kalkar

Zijn meest ambitieuze project is, over de grens in Duitsland, Kernwasser Wunderland. De kernfusiecentrale Kalkar, altijd omstreden en nooit afgebouwd, werd het decor voor een pretpark. Voortaan kunnen bezoekers in koelsilo's klimmen, in bedaagde kermisatttracties rondzwieren of lekker eten (altijd zelf opscheppen) dansen en overnachten (in de voormalige kantoorbarakken). Inmiddels is het park herdoopt tot Wunderland Kalkar, om de associatie met kernenergie op de achtergrond te dringen.

TV, Boek

Van der Most is nogal mediageniek dankzij zijn no nonsens optreden en enthousiaste voorkomen. Vanaf 2009 zond omroep Max, en later SBS, Operatie van der Most uit. Daarin probeerde Hennie ondernemers uit de put te helpen. Hij heeft ook een boek laten verschijnen: Super Nederland.