Marc van der Chijs

 

Branche: internet
Onderneemt met:
Tudou (de Chinese YouTube), Spil Games Asia, Unitedstyles.com
Grootste succes: Tudou opbouwen en verkopen voor 1,1 miljard dollar
Grootste misser: zijn terugkeer naar het Westen?

Marc van der Chijs (1972)

Hij is opgegroeid als wereldburger: zijn ouders sleepten hem mee naar onder meer Georgië en Curaçao. Van daaruit gaat hij al op jonge leeftijd via een uitwisselingsprogramma naar de VS. Hoewel hij een echte ondernemer is, begon zijn carrière na de studie bedrijfseconomie in Maastricht in loondienst bij Daimler. Dat bracht hem in Indonesië en uiteindelijk, als controller van de autofabrikant, in Beijing. Dat was in 1999, en Van der Chijs werd verliefd op het land en de mogelijkheden.

Tudou

Hij at Chinees, studeerde Chinees (daarvoor zegde hij in 2002 zijn baan op) en trouwde met een Chinese vrouw. Toen die hem introduceerde bij ene Gary Wang, ging Van der Chijs met hem in zaken. Ze richtten in 2005 Tudou op, de Chinese tegenhanger van YouTube. Dat werd een megasucces. Van der Chijs liet de operationele kant van het bedrijf over aan Wang, en ging daarnaast vanaf 2006 voor online gamebedrijf Spil Games de Aziatische divisie opbouwen als ceo. Tudou werd uiteindelijk verkocht aan Yukou, voor 1,1 miljard dollar. Dat maakte Van der Chijs onafhankelijk.

Spil Games, Unitedstyles.com

Spil Games, de aanbieder van online casual games, spelletjes die kort duren en over het algemeen simpel van aard zijn, is in Azië groot. Tot 2011 blijft Van der Chijs er de ceo. Met Unitedstyles is Van der Chijs recentelijk in online mode gestapt, samen met Xander Slager en Joop Dorresteijn.

Canada: Crosspacific Capital

In 2013 besluit Van der Chijs China na ruim dertien jaar te verlaten. De vervuiling neemt toe, het zakendoen als Westerling lijkt moeilijker te worden in plaats van makkelijker en hij wil zijn jonge kinderen niet laten opgroeien in deze omstandigheden. In Canada, een land waar hij al eerder bij Daimler was gestationeerd, wordt hij in Vancouver partner bij CrossPacific Capital, een investeerder in technologiebedrijven. Managing Director Internet and Gaming komt er op zijn kaartje te staan, en zijn rol is duidelijk: zorgen dat de Noord-Amerikaanse groeiers kunnen uitbreiden in China en de rest van Azië.

Persoonlijk

Zelf investeert Van der Chijs al in het Nederlandse social mediabedrijfje PeerReach. Van der Chijs is getrouwd met Grace Wang, lange tijd de cfo van Tudou. Ze hebben samen een zoon en een dochter.