Marcel Boekhoorn

Marcel Boekhoorn (1959)

Branche: zeer uiteenlopend (van telecom tot bakkerijen en dierentuinen)
Onderneemt met:
 Bowolar
Grootste succes: aan- en verkoop van Telfort
Grootste misser: De Pers, investeren in TMG, Spyker bleek in 2007 ook geen goede belegging 

Marcel Boekhoorn verdiende in 2005 honderden miljoenen met de verkoop van Telfort, waarin hij kort daarvoor een 52 procentsbelang had genomen door investeerder Nethave uit te kopen. KPN betaalde meer dan 1 miljard euro, wat een geschatte winst opleverde van: 800 tot 900 miljoen. De BV waarin al dat geld terecht kwam doopte Boekhoorn Bowolar: Boekhoorn wordt lachend rijk. De fysieke zetel van het kantoor is in Ouwehands Dierenpark, bijna letterlijk tussen de apen. Na het Telfort-succes heeft de ondernemer zich als superinvesteerder ontwikkeld.

Bakker Bart en De Pers

Behalve in onroerend goed - waarin hij inmiddels een aardige portefeuille heeft opgebouwd - investeert Boekhoorn vooral in bedrijven. Hij financierde de gratis krant De Pers, zit met geld in kledingmerk McGregor, stak veel geld in zijn voetbalclub NEC en mocht zich ooit eigenaar noemen van bakkerijketen Bakker Bart (dat hij overigens later weer met dikke winst verkocht). De Pers is misschien wel zijn grootste mislukking. Hij stak er in 2007 tientallen miljoenen in om gratis kwaliteitsblad naast Spits! en Metro in de markt te zetten. Het was een kwaliteitsproduct, maar de advertentieinkomsten bleven achter. In maart 2012 werd de stekker eruit getrokken.

Boekhoorn heeft echter alweer een nieuwe project: hij is de eigenaar van al het vastgoed op de High Tech Campus in Eindhoven. Hij heeft dat vorig jaar gekocht van Philips. Boekhoorn vergroot ondertussen zijn imperium. Met de transactie rond de Eindhovense technologiecampus is een bedrag gemoeid van 450 miljoen euro. Het is daarmee de grootste vastgoeddeal in Nederland ooit.

Boekhoorn versus Botman

Iemand die Boekhoorn niet kan luchten of zien, is Frank Botman. Dat is de fondsbeheerder van Cyrte, het investeringsfonds van John de Mol. De twee hadden een conflict over een investeringsdeal rond TMG. Botman zou Boekhoorn overgehaald een belang van 5 % te nemen in het beursgenoteerde mediabedrijf. Met de steun kon Cyrte, dat al 20 % had, konden de zakenpartners TMG van de beurs halen. Er zouden daarover geheime afspraken zijn gemaakt. Toen het feest uiteindelijk niet doorging, probeerde Boekhoorn Botman via de rechter te dwingen zijn aandelen over te nemen tegen de beloofde prijs. 

Marcel Boekhoorn: ongrijpbare stijl

De ondernemer balanceert in zijn gedrag en managementstijl tussen twee uitersten. Enerzijds is hij de bescheiden, teruggetrokken filantroop, die achter de schermen met miljoenen schuift. Anderzijds is hij de ware durfinvesteerder, die snel kan beslissen en het met plezier breed laat hangen. Die zich met graagte laat omringen door adviseurs als de in ongenade gevallen oud Ahold-topman Cees van der Hoeven en ex-minister van financiën Willem Vermeend. En die glimmend van trots rondrijdt in een Spyker; waarvoor hij 3,6 ton moest neertellen.
Boekhoorn heeft een opleiding tot registeraccountant gevolgd. Hij woont in Nijmegen. In het verleden heeft hij bij Deloitte gewerkt. Hij is opgenomen in de Quote 500. Hij bezette daarin in 2012 de 14e plaats met een geschat vermogen van 1,2 miljard euro.