Olcay Gulsen

Olcay Gulsen (1980)

Branche: textiel, retail 
Onderneemt met:
 SuperTrash
Grootste succes: geniale marketingstunt tijdens WK 2010 in Zuid-Afrika 
Grootste misser: liegen over cv 

Carrière als ondernemer

Het was februari 2009. Terwijl heel Nederland in de put zat vanwege de recessie verrichte Olcay Gulsen een stoutmoedige ondernemersdaad. Ze nam het Amerikaanse modemerk SuperTrash over van de oprichtster Ava Riley, waarvoor ze op dat moment al vier jaar de distributie deed in Europa en Azië.

De op dat moment 28-jarige ondernemer had toen al de licenties voor die werelddelen, maar aasde op meer. Riley wilde ermee stoppen en Gulsen aarzelde niet. Best een dappere daad, want om nu te zeggen dat SuperTrash een super draaiende tent was op dat moment?

Ondernemer Olcay Gulsen heeft veel pr-swung

Toch wist de in Nederland geboren Armeens-Koerdische, die na haar studie eerst een recruitmentbureau runde, met de nodige pr-swung de lege huls in crisistijd uit te bouwen tot een opmerkelijk Hollands succesverhaal. Ze is dan ook echt het type selfmade. Opgegroeid in Waalwijk, in een probleemgezin - haar vader was drugsverslaafd - vocht ze zich uit haar eigen ellende en wist ze een positieve draai aan haar leven te geven. Ze bluft zich ieder tv-programma in en verzint de ene na de andere pr-stunt. Zo schoot ze raak met haar oranje jurkjes voor de Bavaria-babes tijdens het WK voetbal van 2010. Eind vorig jaar had ze 1600 verkooppunten in 24 landen, een jaaromzet van 24 miljoen euro en meer dan 40 mensen in vaste dienst.

Dat een vlotte babbel en bluf zich ook tegen je kunnen keren, heeft Olcay ook moeten ervaren. Er bestaat wel twijfel of ze het ontstaansverhaal niet een beetje al te mooi heeft gemaakt en niet gewoon een heel slim startupverhaal is geweest. De officiële lezing is dat ze Ava Riley, een rijke modevrouw uit LA, ontmoette tijdens een modeshow in 2002 en dat de twee samen besloten het merk SuperTrash groot te maken. Born in LA, Raised in Amsterdam luidt de pay off van het merk. Die zou door ex-vriend Rob Groenteman, een pr-man, zijn verzonnen. Die Riley blijkt niet te tranceren en ook bleek de website Supertrash.us pas sinds 2009 in de lucht. Roddelblad Privé wijdde er begin vorig jaar een verhaal aan. Ook bleek ze over haar studietijd niet helemaal eerlijk te zijn geweest. Ze heeft in Den Bosch gestudeerd in plaats van Rotterdam. 

Vooralsnog zijn dat kleine smetjes. Want welbeschouwd is La Gulsen een mooi voorbeeld van een ondernemer die zich met veel bravoure een plek heeft weten te veroveren op een overvolle markt. Na een wat rustig jaar qua zakelijke pr - privé heeft ze een breuk met verloofde Edgar Davids gehad-, lijkt ze zich in 2013 ook weer nieuwe zakelijke avonturen aan te kunnen.  De ondernemer claimt nu al verkooppunten te hebben in 24 landen en wil meer winkels openen in onder meer het Midden-Oosten. Ze wil flink internationaal gaan uitbreiden met modelabel Supertrash. Supertrash heeft nu tien eigen winkels in Nederland, twee in België, één in Londen en één in New York. Ook Turkije staat op de verlanglijst.