Quirijn Bolle

Quirijn Bolle (1975)

Branche: food, retail
Onderneemt met:
 Marqt
Grootste succes: gewoon heel knap om in een wereld van stroperige regelgeving en duur vastgoed dit voor elkaar boksen.  
Grootste misser: winkel in de opengebroken Utrechtsestraat nekte hem bijna

Bolle begon zijn carrière bij Ahold en deed er ervaring op als manager in onder meer New York. In 2006 zag hij een kans. Nederland had nog geen Wholefoods, de duurzame supermarkt uit de VS die zelf een beursnotering heeft. Samen met Meike Beeren sprong hij in het gat met Marqt.

Hij zette daarmee het supermarktmodel in Nederland op de kop. Bij de kleine en middelgrote supermarkten werkt het normaal zo dat er grote inkoopcombinaties zijn waar een of meerdere supermarktgroepen hun spullen inkopen. De supermarkt koopt de spullen in en neemt dus een financieel risico. De grote merken willen allemaal zo hoog mogelijk in de schappen liggen, de supermarkt wil een zo hoog mogelijke marge realiseren. 

Het is een spel waarin alles in het teken is komen te staan van het bereiken van een zo groot mogelijke schaal. Hoe groter je volume als supermarkt, hoe beter je onderhandelingspositie. Het is er supermarkten dus alles aan gelegen om zo veel mogelijk filialen te hebben. Als ondernemer heeft Quirijn Bolle met Marqt een alternatief model ontwikkeld. Er wordt slechts een klein deel van de voorraad werkelijk ingekocht. De winkels van Marqt fungeren als een soort overdekte marktplaats. Producenten bedingen dus geen schapruimte, maar krijgen een passende presentatievorm in de winkel.

Quirijn Bolle: na herstructurering vol in de aanval

In 2007 plaatste Sprout Bolle op de Challenger 50-lijst voor zijn gedurfde project. Quirijn sprak de ambitie uit om in vijf jaar 25 winkels in de Randstad open te hebben en om uiteindelijk veertig tot zestig ‘alternatieve’ supermarkten te beginnen in heel Nederland. De groei verliep echter veel stroever dan gedacht. Begin 2011 stond de teller nog maar op vier winkels. Bolle zegt dat de tijd nu is aangebroken om te groeien. Er heeft een turnaround plaatsgevonden en Marqt heeft Verlinvest, het investeringsfonds van de oprichtersfamilie van de Belgische bierbrouwer Inbev, als nieuwe investeerder aangetrokken.