Rattan Chadha

CitizenM, Spaces, Mexx

Branche: mode, vastgoed
Onderneemt met:
Spaces, CitizenM, en eerder met Mexx, Moustache en Emanuelle 
Grootste succes: verkoop Mexx aan Liz Claiborne
Grootste misser: mislukte beursgang van Mexx

De Indiër Rattan Cadha (1949) heeft al sinds jaar en dag de Nederlandse nationaliteit. Hij startte zijn mode-imperium Mexx in 1986 in het Nederlandse Voorschoten.

Hoe Rattan Chadha Mexx opricht

Chadha importeerde hippiekleding uit India en andere Aziatische landen. In de jaren tachtig begon hij dat met zijn eigen merken te doen: Moustache voor de mannen, en Emanuelle voor de vrouwen. Die voegde hij samen tot het label Mexx. Dat groeide uit tot een internationaal merk met verkooppunten in meer dan 50 landen. Vrouwen-, mannen- en kinderkleding verkocht het label, met op het hoogtepunt een productie van 40 miljoen stuks. Nadat in 2000 het beursklimaat verslechterde, was een zelfstandige beursnotering voor Mexx van de baan. Verkoop aan het Amerikaanse LizClaiborne in 2001 had moeten zorgen voor verdere groei, maar in plaats daarvan raakte Mexx in de versukkeling zonder Chadha.

Fashion Fund I: Rattan Chadha als durinvsteerder

Hij verliet de mode niet helemaal. In 2004 richtte hij samen met andere voormalige Mexx-aandeelhouders Fashion Fund I op. Met dit fonds - geïnvesteerd vermogen van 90 miljoen euro - speelt Chadha in de textielwereld nog steeds een belangrijke rol achter de schermen. Zo kocht het fonds in 2006 textielconglomeraat Secon op, dat op dat moment al afstand had gedaan van G-Star, en door Chadha c.s. verder is uitgekleed. Ook is het fonds via een joint-venture actief in de retail in Rusland en Oekraïne. 

CitizenM

In 2007 gooide Chadha het ook over een heel andere boeg. Samen met zijn zoon Robin Chadha begon hij met CitizenM, een betaalbare, maar smaakvolle hotelketen voor de no-nonsense zakenreiziger. De eerste vestigingen staan in Schiphol, Amsterdam en Glasgow. Londen en New York staan op de rol.

Spaces

Van recentere datum is Rattans bedrijf Spaces, dat flexkantoren verhuurt aan ondernemers. Aan de Amsterdamse Herengracht en aan de Zuidas kunnen ondernemers tijdelijk werken of elkaar ontmoeten. Ook hier is zoon Robin Chadha in de lead en steekt pa Chadha zijn geld in de stenen.

Rattan Chadha

Rattan Chadha is het voorbeeld van een selfmade man zoals je die in Nederland zelden ziet. In 1971 kwam hij naar Nederland als telg van een rijke staalfamilie met slechts duizend gulden op zak. Dat heeft hij op de juiste manier geïnvesteerd, want dertig jaar later, in 2001, kon hij voor honderden miljoenen het grootste gedeelte van zijn aandelen aan het Amerikaanse modebedrijf LizClaiborne uit New York verkopen. Quote prikt hem inmiddels op 500 miljoen euro. In 2004 kreeg Chadha de hoogste modeonderscheiding van Nederland, de Grand Seigneur.