Robert Gaal

Robert Gaal (1985)

Branche: internet  
Onderneemt met:
 Karma, Wakoopa 
Grootste succes: Werner Vogels (Amazon) als investeerder binnenhalen
Grootste misser: is nog onderweg

Een echte allround ondernemer. Robert Gaal weet overal wel wat vanaf, hij is een kundig programmeur, een goede designer en een slimme organisator. Gaal is momenteel een van de interessantse jonge ondernemers die de laatste jaren is voortgekomen uit de Nederlandse startupwereld. En ook iemand die makkelijk spreekt en over een goede pen beschikt, daarvan getuigen zijn columns in het FD.  

In Sliedrecht geboren, richtte hij in 2005 Blue Ace op, een van de eerste weblogs over technologiestartups en social media avant la lettre. Ook organiseerde hij de Web 2.0 Award, waarmee hij voor de troepen uitliep van The Next Web. Boris Veldhuijzen Van Zanten en Patrick de Laive namen in 2008 zijn weblog over. Dat Gaal een antenne heeft voor trends blijkt dus wel.

Robert Gaal en Wakoopa

In 2007 kregen Gaal en Wouter Broekhof een eerste investering rond voor Waakopa.nl, van het Dutch Creative Industry Fund van Ilse, later Sanoma Media. Wakoopa liet consumenten een klein programmaatje installeren dat precies bijhoudt hoeveel tijd ze actief zijn met software op hun computer. Die gegevens werden op de site gepresenteerd als gebruikersprofielen. Zo vormde de site een klein sociaal netwerk rond softwarevoorkeuren, zoals sites als Last.fm dat doen rond muzieksmaken.

In 2007 plaatse Sprout Gaal op de lijst 25 onder de 25. De ondernemer nam ook deel aan een The Next Lab-klasje. In de zomer van 2008 volgde een tweede investering in Wakoopa van het Belgische Big Bang Ventures en het Rotterdamse HENQ Invest. Die staken er enkele tonnen in.

Nieuw businessmodel  

Een social netwerk van softwaregebruikers was in de goede richting. Toch sloeg het niet helemaal aan. Zoals een lean startup betaamt heeft Waakopa.nl een pivot gedaan. Gaal levert er nu slimme trackingtechnologie die op een privacy-veilige manier mensen trackt welke websites en advertenties ze zien, en welke apps ze gebruiken. Die informatie kan worden gebruikt door bijvoorbeeld webshopeigenaren. 

Naar VS; Werner Vogels als investeerder voor Karma 

In 2011 trad Van Gaal terug als eerste bestuurder bij Waakopa. Hij is aan een nieuw avontuur begonnen in de Verenigde Staten. Robert Gaal heeft samen Steven van Wel, bekend van Marvia, en Stefan Borsje (in het verleden mede-oprichter van PressDoc) Karma opgericht. Karma wil de mobiele markt bestormen door iedereen een mobiele hotspot te geven voor dataverbruik. De hotspot kan via een Wifi-verbinding gedeeld worden met anderen. De ondernemer sloeg direct een grote vis aan de haak: de Nederlandse Amazon-cto Werner Vogels. Die investeerde samen Kal Vepuri, Chang Ng, Jerry Neumann, David Tisch, David Cohen, BOLDstart Ventures, 500 Startups en Collaborative Fund in de startup.