Roel Pieper

 

Branche: procestechnologie, investeren
Onderneemt met:
Pursuit Dynamics, (voorheen) Fifth Force, Favonius, Road Group, Eclipse, Etirc
Grootste succes: Cashen als ceo in de VS, onder meer bij Tandem
Grootste misser: Eclipse proberen vliegend te krijgen

Roland (Roel) Pieper (1956) is serial ICT-ondernemer en hoogleraar e-commerce aan de Universiteit Twente. Cum laude afgestudeerd in informatica in Delft, werkte bij het Duitse Software AG, waarvoor hij in de VS belandde. Via de directies van Unix System Laboratories en UB Networks schopte hij het tot ceo van Tandem Computers, dat in 1997 werd verkocht aan het toenmalige Compaq.  

Philips, Twinning

Pieper keerde dankzij de opties en bonussen terug als financieel onafhankelijk man naar Nederland, waar hij incubatornetwerk Twinning opzette en Cor Boonstra hem in de top van Philips opnam. Pieper en Philips hielden het een klein jaartje met elkaar uit. Pieper besloot een bedrijf te bouwen rond een revolutionaire compressietechniek van ene Jan Sloot, die echter overleed na de eerste demonstraties.  

Insight Capital Partners

Pieper profileerde zich als actieve investeerder die het startupecosysteem uit de VS naar Europa kon halen. Daarvoor richtte hij investeringsmaatschappij Insight Capital Partners Europe op, samen met Amerikanen uit zijn netwerk. Toen die afhaakten, herdoopte hij zijn investeerder tot Favonius Ventures, naar de naam van zijn zeiljacht. Met Favonius wist hij het beheer van ABN Amro's ICT-portfeuille naar zich toe te halen, waarin een paar succesvolle startups zaten.

Etirc

In 2003 dook Pieper op de Eclipse, een Very light Jet die beloofde de wereld van het zakenvliegen op zijn kop te zetten. De kleine luchttaxi zou door Pieper in Europa en Rusland worden ingezet. Toen maker Eclipse in problemen kwam, schoot Pieper als ceo te hulp. Ondanks verwoede pogingen (Russisch) vers geld in het inmiddels in chapter 11 verkerende bedrijf te steken, viel Eclipse toch om. In de nasleep daarvan kreeg Pieper een Amerikaanse miljardair achter zich aan, die 10 miljoen van hem claimde. Etirc werd het vehikel voor nog een reeks investeringsprojecten, vaak met Russische elementen, die geen van alle van de grond kwamen. Etirc ging failliet in 2009.

Road Group

In 2007 zette Pieper onder meer vol in op de navigatiehype, die even daarvoor door TomTom was ontketend. Onder de Road Group Holding verzamelde hij bedrijven als het Duitse MyGuide en een Philips-spinoff in gpstechnologie. MyGuide ging in 2008 failliet.

Pursuit Dynamics

Bij het Britse bedrijf Pursuit Dynamics (PDX) stapte Roel Pieper in 2009 in als ceo. PDX doet in pomptechnologie voor onder meer bierbrouwerij en andere voedingsmiddelenproducenten. Eind 2011 stapte Pieper weer op bij het verlieslatende bedrijf. In april 2013 werden de rechten op de technologie van Pursuit Dynamics, dat op de rand van een bankroet balanceerde, gekocht door Olympus Automation.

Monaco

Roel Pieper is, als bestuurder, commissaris en investeerder, betrokken geweest bij een grote reeks technologiebedrijven en een basketballclub, waarvan vele failliet zijn gegaan. Volgens hem hoort dat bij startups in nieuwe technologie. Verscheidene crediteuren, de fiscus, ex-werknemers en zakenpartners heeft hij daarmee tegen zich in het harnas gejaagd. In 2008 verruilde hij landgoed Koekkoeksduin voor zijn appartement in Monaco als domicilie.