Ruud Koornstra

Tendris

Branche: duurzaam ondernemen
Onderneemt met: Tendris, The New Motion, Visa Greencard, Innolumis, Xximo, Lemnis Lighting
Grootste succes: de lampendeal van Pharox: 2,5 miljoen ledlampen voor het goede doel
Grootste misser: Lijst Koornstra

Ruud Koornstra (1964), gesjeesd op de PABO, begon samen met compagnon Friedwart Barfod K&B Events and Television, een onderneming die bedrijven als sponsor koppelde aan televisieprogramma's en ook tv-programma's als Lingo, Villa Felderhof en Breekijzer produceerde. In 2000 verkochten ze hun bedrijf aan VNU. En toen zag Koornstra het licht: hij begon Tendris.

Tendris

Tendris Holding vestigde de reputatie van Koornstra als groene of duurzaam ondernemer. Samen met Frans Otten, telg uit de Philips-dynastie, zetten Koornstra en Barfod zich in om duurzame ontwikkeling van de grond te krijgen. Dat deden ze via Tendris Solutions, dat technische oplossingen bedacht voor energiebesparing, en met Durion, dat groene stroom leverde en later opging in Oxxio. Ook werd de groene creditcard Visa Greencard ontwikkeld en kwam er een LED-producent, Lemnis LIghting.

Lemnis Lighting

Lemnis, opgericht in 2005, zette flink wat Pharox-lampen af, mede dankzij een slimme deal met de Postcodeloterij en het Wereldnatuurfonds, die 2,5 miljoen lampen weggaven. In 2012 werd Lemnis ondergebracht in een joint venture met NTL uit India.

The New Motion

Tendris participeerde in straatverlichting van Innolumis en de mobiltieitspas van XXImo, maar de bekendste dochter is de laatste jaren The New Motion, de club die elektrisch rijden bevordert. Door laadpalen plus bijbehorende abonnementen en apps te (laten) leveren, door elektrische auto's de (laten) leasen en door adviesdiensten.

Boek, Eerste Kamer

Koornstra schreef ook boeken over duurzaam ondernemen en is druk als spreker over het thema. In mei 2011 nam hij als onafhankelijk kandidaat met zijn Lijst Koornstra deel aan de Eerste Kamerverkiezingen. De groene ondernemer is verder lid van het Innovatieberaad, deelnemer bij het SER-energie-akkoord, vice-voorzitter van het Formule E-team en betrokken bij diverse leerstoelen duurzaamheid en transities.