Somnox

Wat: Slaaprobot
Wie: Julian Jagtenberg (21), Wouter Kooyman van Guldener (23), Job Engel (23), Stijn Antonisse (21) en Philip Hess (37)
Sinds: 2016
Funding: via Kickstarter

Vier jonge ingenieurs van de TU Delft ontwikkelen de Somnox slaaprobot, een zachte knuffelbare robot die slapeloze mensen in slaap helpt zonder de urgentie van slaapmedicatie. De gebruiker knuffelt Somnox, in feite een witte boon, gedurende de nacht. Doordat hij Somnox voelt 'ademhalen' komt de gebruiker in een rustgevend ademhalingsritme. Zolang je wakker bent, gebruikt Somnox ook licht en geluid om je in slaap te helpen.

Belangstelling

Belangstelling is er volop: Somnox won de Philips Innovatie Award, was Startup van de Week en zijn slaaprobot werd zelfs al getest door de Amerikaanse techsite The Verge. Senz-oprichter Philip Hess stapte in en een crowdfunding Kickstarter leverde in no time het dubbele op van de gevraagde ton. Ook een gevestigde naam als beddenmerk Auping zag potentie in de Delfste startup. Het resultaat: over een paar maanden ligt de Somnox slaaprobot in de Aupingwinkels in Nederland en België.

Consumentenproduct

De Yes!Delft-startup wil zijn slaaprobot in eerste instantie ook online aanbieden als consumentenproduct. Een medische validatie staat in de planning, maar door de hoge kosten hebben de ondernemers het nog even op de lange baan geschoven: voorlopig geldt de wetenschappelijk nog onbewezen slaapbot als wellnessproduct. "We zijn wel constant aan het user-testen. Op dit moment geeft 90% aan sneller in slaap te vallen met de Somnox slaaprobot." Het product krijgt een prijs van tegen de 600 euro. 

Sprout Startup van het Jaar 2017

Flow.ai, Murat Ozmerd, Sander Wubben, Gijs van de Nieuwegiessen
Synple
Homerun
semiotic.jpg
Ikbenfrits
Scoozy