Synple

Wat: Airbnb voor laadruimte
Wie: Roderick Rodenburg (39) en Machiel Resink (39)
Sinds: 2015
Funding: 1,1 miljoen euro van Newion en Mainport Innovation Fund

Roderick Rodenburg en Machiel Resink hebben technologie ontwikkeld die kan herkennen wanneer een vrachtwagen leeg de weg op dreigt te gaan. Op dat moment zoekt het systeem van Synple naar orders van een andere transporteur die in de lege ruimte passen. Zodra een passende order is gevonden, kan die met één druk op de knop worden uitgewisseld. Daardoor zijn er minder vrachtwagens op de weg, minder CO2-uitstoot, minder files en minder kosten.

Transporteurs

Rodenburg en Resink waren ooit collega's bij Unilever, de een is supply chain-expert, de ander de financiële man met ervaring binnen marketing, sales en supply chain. Rodenburg: "In eerste instantie zijn we van start gegaan met een project voor grote opdrachtgevers als Unilever, Refresco en SCA én hun transporteurs. De conclusie was al snel dat het project verder moest met de transporteurs, maar zonder de opdrachtgevers. Zij spelen eigenlijk geen rol in dit vraagstuk.”

Ongebruikte capaciteit

Wegtransporteurs kunnen besparen op met name het lokale vervoer, dat nog erg inefficiënt is. “Synple maakt ongebruikte capaciteit zichtbaar en we zorgen ervoor dat die ruimte ook echt ingezet kan worden.” Het grote verschil met de eveneens in Nederland gevestigde Quicargo is, dat Synple transporteurs onderling met elkaar laat samenwerken. "Andere partijen brengen vraag en aanbod bij elkaar op basis van de laagste prijs. Wij kijken vooral naar de kwaliteit van de match, de prijs speelt een minder grote rol. Daardoor ontstaan er veel meer mogelijkheden en wordt er meer lege ruimte benut.” 

Newion en MIF

Synple heeft pilots gedraaid en staat in de startblokken om de markt te gaan veroveren met zijn Software as a Service (SaaS). Per succesvolle match betaalt de transporteur een vast bedrag beginnend bij enkele euro’s. Hoe meer deals, hoe lager de prijs wordt. In september 2017 heeft het een investering van 1,1 miljoen euro ontvangen van het Mainport Innovation Fund en Newion Investments.

Sprout Startup van het Jaar 2017

Flow.ai, Murat Ozmerd, Sander Wubben, Gijs van de Nieuwegiessen
Synple
Homerun
semiotic.jpg
Ikbenfrits
Scoozy