Nerdalize: servers als kacheltje

Het klinkt maf: je huis verwarmen met computerservers in de vorm van een radiator. Het Delftse Nerdalize wil binnen een jaar de markt op met zijn product, in Noorwegen. 'We gebruiken de energie die computers vreten twee keer.'

Boaz Leupe, Mathijs de Meijer en Florian Schneider ontwikkelen met Nerdalize  een kast, die met servercomputers wordt gevuld en gemonteerd op de plek van een elektrische verwarmingsradiator in woningen. Aangezien servercomputers behalve rekenkracht vooral enorm veel warmte leveren, is zo'n module een prima alternatief voor een elektrische kachel. Nerdalize bundelt zijn computer/verwarmingsmodules via internet als het ware tot een datacentrale en verkoopt de computerkracht aan derden. Zo dient de vinding van Boaz Leupe en Matthijs de Meijer twee klanten.

In Noorwegen is daarvoor een markt. 'Mensen zijn er gewend met elektriciteit hun huizen te verwarmen. Bovendien is het er negen maanden per jaar kouder dan vijftien graden en is de stroom vrijwel geheel afkomstig uit waterkrachtcentrales.' Nerdalize heeft een werkend prototype van de serverradiator klaar en werd in oktober lid van Yes!Delft. Via Symbid heeft het met een crowdfundingactie 50.000 euro opgehaald, tegen een waardering die het hele bedrijf op ruim 1,3 miljoen prikt.

Lees de pitch van Nerdalize en het oordeel van een investeerder