Ingeborg Bikker

Wie: Ingeborg Bikker
Wat ga je onderzoeken: Planningsmethode voor patiënten
Huidige studie: PhD bij Applied Mathematics
Plaats gewenste onderzoek: University of British Columbia, Vancouver, Canada
Benodigd bedrag: € 4.200

Uitslag The voice of Innovation 2016
Ingeborg: 520 stemmen

Het verhaal

Omdat de kosten van de gezondheidszorg in Nederland hard stijgen en wachtlijsten blijven groeien, wordt het voor ziekenhuizen steeds belangrijker om hun processen efficiënt te organiseren. Ik werk aan een optimale afsprakenplanning voor de revalidatiezorg en maak gebruik van wiskundige modellen om slimme planningsmethodes te ontwerpen. Deze methodes maken efficiënt gebruik van de beschikbare therapeutencapaciteit, terwijl de werkdruk van therapeuten beter over de dagen wordt verspreid en alle afspraken goed op elkaar en op de patiënt worden afgestemd. Hierdoor verbetert de kwaliteit van zorg en de patiënttevredenheid.

Omdat het voor patiënten bovendien belangrijk is om snel te weten waar ze aan toe zijn, wil ik een planningsmethode ontwikkelen die voor elke patiënt meteen bij de intake een afsprakenschema genereert. Zo’n methode moet rekening houden met patiënten die er in de toekomst nog aan kunnen komen; anders bestaat het risico dat er later geen plek meer vrij is voor urgente patiënten. Wiskundig gezien is dit een complex probleem door de grote oplossingsruimte en de onzekerheid van toekomstige aanvragen.

Doel van Ingeborg

Op de Universiteit van British Columbia heeft men ervaring met het ontwikkelen van een dergelijke planningsmethode, maar dan voor bestralingstherapie. Mijn doel is om in samenwerking met hen onderzoeken hoe we deze methode kunnen inzetten om de afsprakenplanning in de revalidatiezorg te verbeteren: voor het ziekenhuis, maar vooral voor de patiënt!

The Voice of Innovation 2016