Breath In Balanz


Wat: Herstellen van een natuurlijke rustige ademhaling m.b.v. een sensor
Wie: Sonja Nijhuis, Nellie Bontekoe en Erik van ‘t Hoff
Sinds: 2016
Pay-off: “Betere  kwaliteit van leven door een betere ademhaling”

Tussen de 500.000 en 800.000 mensen hebben in Nederland last van disfunctioneel ademhalen zoals bijvoorbeeld hyperventilatie. Dit kan ontstaan door stress en angst maar ook door COPD en astma en kan leiden tot allerlei klachten zoals hartkloppingen, nek-, schouder-  en rugklachten, onrust, misselijkheid, diarree, duizelingen, etc. Van de ambulanceritten is er 1 op de 6 voor mensen die last hebben van hartkloppingen  doordat ze hyperventileren!

Breath In Balanz  bestaat uit een deskundig team dat ruime ervaring heeft opgedaan door het behandelen van mensen met disfunctioneel ademhalen in hun praktijk In-Balanz. Sonja Nijhuis en Nellie Bontekoe zijn ook de founders van de Adem Coach app In-Balanz, welke in 2013 een Health Award nominatie heeft verkregen en inmiddels meer dan > 24.000 keer wereldwijd gedownload is.

Er bestaan uitstekende therapieën en oefeningen om disfunctioneel ademhalen aan te pakken.  Helaas is er geen objectief zicht op de behandeling/oefeningen/resultaten, waardoor het voor patiënt en behandelaar vaak lastig is om de voortgang alsmede de therapietrouwheid te meten en te volgen.

Breath In Balanz springt in dit gat door toepassing van sensortechniek die meet waar, hoe en hoe vaak de ademhaling plaatsvindt. Dit Personalized Feedback systeem in combinatie met ademtherapie zorgt er zo voor dat de gebruiker en de mogelijke behandelaar zicht heeft op de voortgang en het resultaat van de oefeningen. Daarnaast stimuleert het de therapietrouwheid van de gebruiker.

Op deze wijze levert Breath In Balanz verbetering van levenskwaliteit, door vermindering van klachten, voor de gebruiker en dient hiermee indirect de maatschappij door daling van zorgkosten en ziekteverzuim.

Breath In Balanz zal zich in eerste instantie op de consumentenmarkt richten en zal in een later stadium de zorgprofessionals gaan benaderen.

Met de toegekende €75.000 van SNN wordt het prototype ontwikkeld. Voor doorontwikkeling is meer funding nodig.