Inkless


Pay-off: "Print cheaper, more sustainable and easier with Inkless"

Ze zijn duur, slecht voor het milieu en net op het moment dat je dat belangrijke document wilt printen, is de inkt op. Hoog tijd dat de ouderwetse markt van cartridges wordt opgeschud. Inkless, een spin-off bedrijf van de TU Delft en onderdeel van incubator YES!Delft, introduceert een unieke, wereldwijd gepatenteerde techniek waarmee je kunt printen zonder inkt. De techniek maakt toners en cartridges met zwarte inkt, een markt met een jaarlijkse verkoopwaarde van 12,8 miljard euro, overbodig. “Printen zonder inkt kan de huidige markt volledig op zijn kop zetten”, zegt medeoprichter Arnaud van der Veen. 

Met de Inkless technologie zijn cartridges, toners of speciale coatings op het papier om te kunnen printen niet meer nodig. Dit levert niet alleen een aanzienlijke kostenbesparing op, het is ook nog eens beter voor het milieu. De productie van cartridges en inkt kost energie en levert emissies op. Een kleine 30 procent van de cartridges wordt op dit moment bovendien maar gerecycled. De rest, 70%, eindigt op de afvalhoop. “Het duurt zeker 450 jaar voordat een toner volledig door de natuur is afgebroken”, aldus van der Veen.

Printen met Inkless levert bovendien dezelfde kwaliteit als reguliere printtechnieken: de resolutie en printsnelheid zijn gelijk aan die van huidige printmethoden. “Met onze printer zonder inkt zal het niet meer voorkomen dat een cartridge leeg is als het net even niet uitkomt. Inkt bijvullen is voltooid verleden tijd.”

De techniek achter Inkless werd tijdens een afstudeerproject aan de TU Delft ontwikkeld door Venkatesh Chandrasekar. Samen met medestudent Van der Veen richtte hij in 2015 het bedrijf op. Inkless maakt inkt overbodig door een techniek waarmee het papier wordt gecarboniseerd. Dat gebeurt op een dergelijk geoptimaliseerde wijze dat er volledige controle is: de print wordt op de juiste diepte in het papier gezet, geeft een diepe zwarte kleur en is permanent. “Onze printtechnologie is uniek en wereldwijd gepatenteerd. Inkless is het enige bedrijf dat het op dit moment mogelijk maakt om te printen op gewoon papier, zonder dat daarvoor cartridges, toners of andere toebehoren nodig zijn.”

Daarmee is Inkless klaar om de markt te veroveren. “Onze techniek is geschikt voor het printen van tekst, beeld en graphics, zowel op papier als bijvoorbeeld op labels en verpakkingen”, zegt Van der Veen. Inkless verkent daarom op dit moment verschillende grote markten, waaronder die van coding & marking (het printen van o.a. houdbaarheidsdata en barcodes), digitale productieprinters en office- en consumentenprinters. “Om de technologie zo snel mogelijk in fabrieken, kantoren en huiskamers te krijgen, kijken we op dit moment naar de mogelijkheden tot samenwerking met één of meerdere grote printbedrijven. We zijn hiervoor al met een aantal partijen in gesprek. Verder zijn investeerders ook altijd welkom om op de koffie te komen.”