African Clean Energy

Wat: efficiënt fornuis voor emerging landen
Wie: Stephen, Judith, Ruben, Daniel en Alice Walker
Sinds: 2011
Pay-off: to enable clean cooking and sustainable energy for Sub-Saharan Africa and beyond

African Clean Energy (ACE) heeft als missie om huishoudens in ontwikkelingslanden te voorzien van efficiënte rookvrije kookkachels en duurzame electriciteit. Volgens de World Health Organisation sterven er jaarlijks meer dan vier miljoen mensen aan het inademen van rook die vrijkomt bij open vuur.

De gepatenteerde ACE 1 Solar Biomass Energy System biedt met een breed scala aan bruikbare brandstoffen, zoals afvalhout en andere biomassa, rookvrij koken aan. Gebruikers die overstappen van open vuur naar de ACE 1 gebruiken tot 70% minder brandstof en produceren geen gevaarlijke rook-emissies. Door zijn zonnepaneel en lithium accu voorziet de ACE 1 elektriciteit voor de meegeleverde LED lamp en het opladen van mobiele telefoons. Dit heeft grote implicaties voor gezondheid, milieu, armoede, en gender equality. In Lesotho ziet ACE dat na aankoop de energie kosten van de klanten met gemiddelt 81% omlaag gaan, en aangezien de kosten $25-29 per maand kunnen zijn, blijkt zelfs een product van rond de $100 makkelijk betaalbaar.

"Door mensen een lening aan te bieden die ze in negen maanden kunnen terugbetalen maken we het voor iedereen mogelijk dit technisch geavanceerde product te kopen", zegt directeur operations Judith Joan Walker. "Wij vinden dat klanten in ontwikkelingslanden moeten worden behandeld als elke andere klant, en daarom kiezen we ervoor om de nadruk op levensduur en functionaliteit te leggen en niet te proberen de prijs laag te houden door in te leveren op kwaliteit."

Bij ACE zijn ze het absoluut oneens met de stelling dat mensen in ontwikkelingslanden niet willen of kunnen betalen voor kwaliteitsproducten. Ze hebben hun eigen verkoopteams en gebruiken mobiele betalingssystemen om hun product direct aan de consument te verkopen. Daarmee hebben ze naar eigen zeggen een geweldig toegangsmechanisme naar de klant voor service, onderhoud, reacties van klanten en het verzamelen van gegevens over de klant en het gebruik van het product.

Sinds 2011 heeft ACE meer dan 55.000 schone kooktoestellen aan de markt gebracht en is inmiddels in Lesotho, Uganda en Cambodja gevestigd. Met meer dan 90 FTE werknemers in dienst, lijkt deze startup elke jaar door te groeien en ze verwachten dit jaar ook een nieuw product te lanceren.