info_2614966

Mijn naam is Jan-Govert van Gilst, oprichter van NNRGY Crops. In 2009 was ik in Borneo en daar zag ik met eigen ogen hoe enorme stukken bos werden gekapt. Van het oorspronkelijke regenwoud bleek op Borneo nog maar 20% over te zijn. Ook in andere delen van de wereld worden bossen gekapt, onder andere voor het planten van energiegewassen. Deze worden na de oogst over grote afstanden naar hier getransporteerd. Waarom groeit die groene grondstof niet gewoon om de hoek? En waarom maken we er niet HIER producten van?

KAN DAT NIET ANDERS?

Terug in Nederland viel het me op hoeveel onbenutte, braakliggende grond er eigenlijk is in ons land. Perfect geschikt om groene grondstoffen op te verbouwen! Ik nam ontslag en ging aan de slag.

OLIFANTSGRAS (MISCANTHUS GIGANTEUS)

Na een zoektocht kwam ik al snel uit bij Olifantsgras. Olifantsgras (Miscanthus Giganteus) is een snelgroeiend gewas. Ook Vezelhennep, Sudangras en Vlas bleken geschikt. Dit soort planten worden ook wel energiegewassen genoemd, dus over mijn bedrijfsnaam hoefde ik niet lang na te denken: NNRGY Crops! 

VAN EEN ENERGIEGEWAS MAAK JE ...PAPIER, PLASTIC & BOUWMATERIALEN

Goed, het energiegewas Olifantsgras dus. Wat kun je daar eigenlijk mee? Je zou het kunnen verbranden om energie op te wekken, maar dat is nogal zonde. Kan dat niet anders? Ja! Olifantsgras bevat namelijk waardevolle groene bouwstenen waaronder cellulose en lignine, de stof die het gras stevigheid geeft. We maakten al papier en ontwikkelen nu 3D-printbare bouwmaterialen zoals bio-beton.

lees meer
contact

Soortgelijke members

Anke K.

FACTS Africa

Sjouke Posthumus

Posthumus Bouwprojecten

Jeroen Storm

Everest Manager

Members uit de buurt