25 jaar DataWeb: onafhankelijke Internet Service Provider sinds 1994

Een succesvolle studieopdracht van vier studenten van de Haagse Hogeschool betekende in 1994 het begin van DataWeb. Vanuit een zolderkamer werden de eerste zakelijke internetverbindingen tot stand gebracht. DataWeb kan zich hiermee met recht tot één van de eerste Internet Service Providers (ISP) van Nederland rekenen.

Inmiddels 25 jaar verder heeft DataWeb een uniek kantoor in het historische oude centrum van Voorburg en levert en beheert het bedrijf internet en netwerkverbindingen voor bedrijven als Adidas, VolkerWessels en de Politie

Weet u nog?

Op 1 mei 1993 verscheen een artikel in de Volkskrant met de headline “Een werelddeel dat nog van niemand is”. Het artikel ging over het verschijnsel ‘internet’. Diezelfde dag stelde de internetorganisatie XS4ALL haar dienst open voor consumenten.

In 1994 begon DataWeb met het aanbieden van commerciële toegang. Dat ging via een inbelverbinding: via een speciaal telefoonnummer werd er verbinding gelegd met het internet en werden lijnen ‘aan elkaar geknoopt’. Dit kon toen nog zonder veel problemen, aangezien men nog niet afhankelijk was van internet. Al snel volgde ISDN en DSL en kon men bellen én internetten tegelijk.

Netwerken complexer door toenemende afhankelijkheid van connectiviteit

De laatste jaren maken we een explosieve vraag naar data mee en inmiddels zijn ISDN en DSL op hun retour. Bedrijven zijn meer en meer afhankelijk van een goed bedrijfsnetwerk en supersnel internet op de werkvloer. Netwerken worden allang niet alleen meer voor data en telefonie gebruikt, maar ook voor toepassingen als video, alarmering, signalering en bewaking.

De manier van werken is veranderd en de datahoeveelheden en bandbreedtes groeien (van 9600 baud in 1994 naar 10 Gbit/s 2019!). De complexiteit van netwerken en het belang van uptime is hierdoor toegenomen.

Bedrijven met verschillende vestigingen kunnen nu bijvoorbeeld hun netwerken aan elkaar koppelen met MPLS, waardoor één betrouwbaar, kosteneffectief communicatienetwerk voor data en spraak (VoIP) wordt gecreëerd. Daarnaast kunnen bedrijven er met een VRRP-oplossing zeker van zijn dat hun verbinding werkt, iets wat 25 jaar geleden nog ondenkbaar was.

Meer dan 1000 tevreden klanten

Als kleinste van de grote aanbieders helpt DataWeb, zakelijk internet specialist, de midden- en grootzakelijke markt met oplossingen op maat die bij andere providers niet mogelijk zijn.

Kwaliteit, betrouwbaarheid en een lange termijnrelatie met de klant zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten. Deze werkwijze heeft ervoor gezorgd dat de eerste grote klanten als ANWB, American School of the Hague, en Het Nederlands Dagblad na 25 jaar nog steeds op DataWeb vertrouwen.

“In al die jaren is DataWeb voor mij, en voor de bedrijven waarvoor ik werkzaam ben, een betrouwbare partner gebleken. (…) 100% klanttevredenheid is voor veel bedrijven een utopie, maar DataWeb weet het aardig te benaderen.”Marcel Kouwenberg, Hoofd ICT Leeuwendaal.

Op naar de volgende 25 jaar

DataWeb is de afgelopen 25 jaar met veel trots een onafhankelijke Internet Service Provider gebleven en is van plan dit ook te blijven. Met alle huidige ontwikkelingen in de cloud en 5G zal er ook de komende 25 jaar ongetwijfeld nog veel veranderen. DataWeb is klaar voor deze toekomst en zal altijd en overal blijven leveren!

Al 25 jaar levert DataWeb, Internet Service Provider, dataverbindingen aan de midden- en grootzakelijke markt. Als één van de eerste internetproviders van Nederland begonnen we in 1994 aan een missie: het leveren van verbindingen met de hoogst mogelijke garanties

Voor iedere onderneming een oplossing

Zakelijk internet van DataWeb staat voor betrouwbaarheid. Uw medewerkers werken met een zeer stabiele internetverbinding en hebben altijd de beschikking over persoonlijke ondersteuning. Voor iedere branche bieden wij oplossingen op maat. Voor gemeentes en architecten, bouwend Nederland, scholen en ziekenhuizen, politie en meldkamers en transport en logistiek.

DataWeb levert altijd en overal

Wij gaan geen uitdaging uit de weg. Zet maar een kruisje op de kaart, wij verbinden. Elke locatie, wereldwijd, met de snelheid van het licht. 

Wil je net even anders, sneller, betrouwbaarder of gewoon meer of niet-standaard mogelijkheden? Dan loop je al snel tegen de beperkingen aan van de grote leveranciers. Vaak is maatwerk niet mogelijk. En als je elke keer een ander persoon spreekt, worden niet-standaard oplossingen ineens heel ingewikkeld. Dat vinden wij raar. Met persoonlijk contact, flexibiliteit en ervaring kunnen wij wel de service en maatwerk oplossingen bieden. Dat vinden we eigenlijk heel gewoon.

Dit maakt ons anders:

  • Geen keuzemenu. De expert direct aan de lijn
  • Persoonlijke begeleiding. Van A tot Z
  • Wij gaan geen uitdaging uit de weg
  • Al 25 jaar specialist in het vinden van oplossingen
  • Door onze ervaring leveren we sneller dan elke andere provider
  • Wij leveren overal en altijd op tijd