3D-printing niet alleen high-tech

3D-printing niet alleen high-tech

Om ons heen zien we steeds meer producten die gemaakt zijn via 3D-printing. Van plastic bekertje, sport bh zonder beugel  tot gouden sieraden, van onderdelen voor machines tot gehoorapparaten maar ook kunst. En deze manier van produceren is nu voor iedereen toegankelijk.  

Printers staan overal. In kantoren, fabrieken maar ook bij jou thuis. Niet meer weg te denken in onze samenleving. Van brief, sport bh tot memo of school project. Met een 3D printer denk je echter aan een grotere industrie zoals de luchtvaart en automotive industrie. Toch is een 3D printer  tegenwoordig voor iedereen haalbaar.  Een product van kunststof of metaal dat laagje voor laagje geprint wordt tot het object dat jij ontworpen hebt. 

Hoe het werkt

Voor het maken van een 3D-print (een product dus), heb je een digitaal bestand nodig. Dit bestand wordt via een code in de 3D-printer omgezet tot het laagje voor laagje opbouwen van het object. Dit kan in diverse soorten kunststoffen of metalen waardoor de mogelijkheden enorm groot zijn. Naast de grondstof is er ook nog een breed scala aan fysieke eigenschappen mogelijk waardoor je kunt kiezen van optische helderheid tot zelfs rubberachtige producten. 

Binnen de robotica is het door deze snelheid en grote ontwerpvrijheid bijvoorbeeld gemakkelijker in te spelen op vraag naar op maat gemaakte losse onderdelen voor de ontwikkeling van nieuwe robotica mechanismen. Ook binnen industrie zijn materialen met een hoge weerstand tegen hitte en rigiditeit, in combinatie snel produceren tegen een lage prijs aantrekkelijk nu een optie. Denk daarbij aan spuitgietmatrijzen voor kleinere aantallen. En wist je dat in de Verenigde Staten gehoorapparaten vrijwel uitsluitend nog gemaakt via 3D printen?

1964

De grondslag van deze nieuwe techniek werd al gelegd in 1964 door een sci-fi auteur die de basisfunctie van deze toekomstige 3D-printer beschreef. Pas zo’n 23 jaar kwam de printer dan ook daadwerkelijk op de markt. In eerste instantie alleen weggelegd voor industriële prototyping. Daar kwam in 2009 verandering in toen het patent verliep waardoor er meer concurrentie kwam. Dit met het gevolg dat de printers goedkoper werden en bereikbaar voor meerdere doeleinden. Diverse industrieën zagen deze trend en sprongen in. Kleine maar ook grotere onderdelen, maar ook totaal producten. 

2020

Inmiddels is 3D-printing niet alleen meer voor de grotere bedrijven is. Bij 3D printen Amsterdam hebben ze 3D-printen zelfs voor iedereen toegankelijk gemaakt. Online zelf gemakkelijk een offerte aanvragen en kijken of de producten die je wil maken mogelijk zijn en wat het kost. Inschattingen maken van materialen, processen en levertijden. Met de 3D printservice upload je je CAD-bestanden en ontvang je zelfs direct een offerte. Dit betekent dat je dus binnen 5 minuten al kunt starten met de productie. 

Dit betekent dat deze manier van produceren vele malen sneller is dan bijvoorbeeld het traditionele CNC frezen of het spuitgieten. De tijd die nodig is, is uiteraard mede afhankelijk van het afmetingen van het onderdeel. Gemiddeld ligt te productie tussen de 4 en 18 uur en je kunt er sowieso vanuit gaan dat je je product binnen 4 dagen in huis is. 

De concurrentie voor zijn

Deze snelheid maakt dat 3D-printen erg goed geschikt is bij prototyping. Tel daar de andere voordelen als lage opstartkosten en de laagdrempelige aanpasbaarheid bij op en je weet hoe je de concurrentie net kunt zijn. Het ontwerp toch nog even aanpassen? Ook dat kan. En de geheimhouding is uiteraard geregeld. Dit maakt 3D printing dus voor iedereen.