Albeka: hét voorbeeld van een duurzame organisatie?

“Een groot deel van de klanten bij Albeka koopt gebruikt kantoormeubilair vanwege de prijsstelling, het andere deel hecht veel waarde aan de duurzaamheid ervan. Het is aan ons de taak om onder de aandacht te brengen dat de klant er goed aan doet om tweedehands te kopen.”

In 2004 richt de 19-jarige ondernemer Nelis van der Hoek samen met zijn vader een bedrijf op dat handelt in tweedehands kantoormeubilair. In 15 jaar tijd is Albeka uitgegroeid tot een bedrijf met 3 locaties waar dagelijks meer dan 50 personeelsleden rondlopen. “De verkoop van gebruikte bureaus, bureaustoelen en archiefkasten was altijd al een duurzame zaak. Het is vooral van de laatste jaren dat we de bedrijven en organisaties om ons heen hier ook bewust van willen maken.

Er zijn dan ook veel meer verschillende manieren van duurzaam ondernemen denkbaar. “De beste manier om duurzaam om te gaan met materialen begint al in het ontwerpproces”, zegt van der Hoek. “Hoe milieuvriendelijk een product is hangt af van waar het van gemaakt is. Echter heb je hier als klant nauwelijks invloed op. Het kopen van hergebruikt is dan ook het beste alternatief. Dit staat dan ook hoger op de duurzaamheidsladder dan bijvoorbeeld recycling omdat hier de minste energie en grondstoffen aan verloren gaan. De bureaustoelen die wij bijvoorbeeld opkopen, worden allemaal gecheckt, schoongemaakt en waar nodig opnieuw gestoffeerd. Dit laatste doen wij dan ook alleen wanneer dit echt nodig wordt geacht.”

Op deze manier wordt de levensduur ervan flink verlengd. Vaak zelfs wel met tientallen jaren. Het gebruikte kantoormeubilair wordt in grote partijen opgekocht, nagekeken, en weer in kleinere partijen verkocht. Door deze cyclus houdt Albeka het ondoordacht weggooien van nog zeer goed meubilair tegen.

Verkoop van nieuw meubilair

Naast een brede keuze in gebruikt, is het bij Albeka ook mogelijk om nieuw kantoormeubilair aan te schaffen. Je zou je dan kunnen afvragen, waarom dan? Van der Hoek: “Dit doen we om de vraag op te vangen, waar wij niet met gebruikt meubilair aan kunnen voldoen. Sommige klanten kiezen er nu eenmaal voor om hun kantoor volledig nieuw in te richten. Daarnaast moedigen we wel aan om tweedehands aan te schaffen. Het inrichten met zowel nieuw als gebruikt valt namelijk prima te combineren.”

“Toch zouden we op dit gebied nog iets groener willen worden dan dat nu mogelijk is. Nieuw meubilair kan namelijk ook heel duurzaam zijn. Als de meubelen gemaakt worden van gerecycled materiaal bijvoorbeeld. Dat richt zich echter nu alleen nog maar op duurzame stoelen of scheidingswanden (voornamelijk van pet flessen). De rest is vaak een stuk lastiger, voornamelijk omdat veel kantoormeubilair wordt geproduceerd in landen zoals China, Polen, Turkije. Bij dit soort landen staat duurzaamheid vaak niet op nummer 1.”

Hoe circulair en duurzaam is Albeka zelf eigenlijk bezig?

“Het zelf constant duurzaam en circulair bezig zijn als bedrijf nemen we heel serieus. Dat kan gaan van de kleine details zoals duurzame thee tot grotere zaken als het scheiden van afval.” Door de grote partijen die binnen komen houdt Albeka ook veel incourant meubilair over. Dit meubilair wordt op milieuvriendelijke manier afgevoerd. Hierbij demonteren zij het incourante meubilair en wordt onder andere oud-ijzer, hout, trespa, plastic en karton apart gescheiden.

Ook wordt elk bedrijfspand van Albeka op het gebied van energie zorgvuldig nagekeken. Waar nodig wordt overtollige verlichting weggehaald en nieuwe verlichtingsstraten aangelegd. Het laatste grote project dateert uit 2018, toen wij bij onze vestiging in Hendrik Ido Ambacht in heel het pand de oude verlichting hebben weggehaald, gedemonteerd en milieu vriendelijk afgevoerd. Hier zijn dan weer nieuwe energie zuinige verlichtingsstraten voor aangelegd.

Toekomst

Van der Hoek heeft met oog op de toekomst nog een flink aantal plannen liggen omtrent duurzaamheid. Zo moet meer meubilair worden refurbished om zo de afvalstromen te verminderen. Daarnaast is Nelis ook nog op zoek naar een duurzamere oplossing rondom mobiliteit. “Zodra die er komt doen wij daar met Albeka heel graag aan mee”.

Meer weten over Albeka, gebruikt meubilair en de duurzaamheid ervan? Ga dan snel eens naar www.albeka.nl

Ben je op zoek naar een goed kantoormeubilair voor een acceptabele prijs? Albeka is al ruim 15 jaar gespecialiseerd in kantoor- en Bedrijfsinrichting. Als specialist denken wij mee vanaf 1 meubelstuk tot en met een complete inrichting. Met een ruim assortiment gebruikt, circulair en nieuw kantoormeubilair bieden wij voor iedere onderneming een perfecte en betaalbare oplossing.