Auto van de zaak voor de zzp’er, kopen of leasen?

De zzp’er die een auto op de zaak wil aanschaffen heeft de keuze uit koop of lease. Bij koop en financial lease word je eigenaar en staat de auto als bezit op de balans. Je schrijft de aanschafwaarde dan in vijf jaar af. Bij operational lease ben je als zzp’er huurder en boek je de maandelijkse kosten direct ten laste van je winst.

Auto op de zaak

Het is een vraag die bij veel zzp’ers als een wesp door het hoofd zoemt. Is het voordelig om een auto op de zaak te nemen?  En zo ja wat voor type, hoe oud en hoe financier ik deze zakelijke auto?

Beschikt u over voldoende liquide middelen dan is het kopen zonder lening vaak gebruikelijk. Heeft u uw geld echter nodig om te gebruiken voor andere zakelijke investeringen dan kunt u ook geld lenen of de auto leasen.

Financial lease auto van de zaak

Bij financial lease wordt u economisch eigenaar van de auto. U koopt de bedrijfsauto, er staat een lening tegenover als schuld op de balans. De rente op de lening is aftrekbaar. Ook de afschrijving brengt u, in vijf jaar,  ten laste van het resultaat.

 

Operational lease bedrijfsauto

Bij operational lease bent u huurder van de auto. U krijgt maandelijks een factuur voor de huur. De btw kunt u verrekenen, de kosten zijn aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. U bent geen eigenaar van de auto, dat is en blijft de leasemaatschappij.

Fiscaal voordeel zakelijke auto

De voordelen van koop en financial lease zijn dat u de autokosten: de betaalde btw bij aankoop,  jaarlijkse afschrijving, benzine/diesel, wegenbelasting, onderhoudskosten, verzekering, parkeergeld kunt aftrekken. Helaas is een boete niet aftrekbaar. Wellicht denkt u deze toch zakelijk te betalen, uw boekhouder-zzp zal dit waarschijnlijk corrigeren.

Bij operational lease zitten de meeste kosten – verzekering, wegenbelasting- in de leasetermijn. Alleen de brandstof komt vaak nog voor uw rekening.

Auto van de zaak en het nadeel

Er kleeft wel een nadeel aan de zakelijke auto. Rijdt u jaarlijks meer dan 500 kilometer privé dan krijgt u een bijtelling voor privégebruik. Die bedraagt veelal 22 procent van de cataloguswaarde. Koopt u een nieuwe auto dan valt deze bijtelling vaak weg tegen de afschrijving. Maar als u van plan bent een auto van ouder dan 1 jaar te kopen dan moet u wel gaan rekenen. De kans bestaat dat het dan voordeliger is de auto privé te kopen.

De bijtelling voor de Inkomstenbelasting is niet de enige bijtelling. U moet aan het einde van het boekjaar ook nog 2,7% btw over de cataloguswaarde van de auto, afdragen. Uw boekhouder-zzp neemt dit mee in de aangifte omzetbelasting, vierde kwartaal.

 

Young timer zeer voordelig

Hoeft u niet perse in een nieuwe auto te rijden. En kiest u voor een financieel slimme investering dan kan een auto van vijftien jaar of ouder iets voor u zijn. De youngtimer is populair onder de zzp’er. Voornamelijk vanwege de lage bijtelling, maar ook vanwege het grote aanbod uit Duitsland. U hoeft slechts 35% van de dagwaarde – dus niet de nieuwprijs- bij te tellen. En in Duitsland zijn er zeer luxe auto’s die nog jaren meekunnen op de markt.

 

Elektrisch rijden is ook gunstig

U wilt nieuw rijden, aan het milieu denken en een lage bijtelling. Ga dan voor elektrisch. Afhankelijk van het jaar waarin de auto voor het eerst op kenteken is gezet, betaalt u nu nog maar  een bijtelling van 4 of 8 procent.

Auto uit privé zakelijk rijden

Heeft u geen liquide middelen, heeft u geen behoefte aan een lease of lening, wilt u geen nieuwe auto op de zaak, of koopt u een auto die ouder is dan één jaar. Dan kunt u deze auto privé aanschaffen. En ook gebruiken voor zakelijke ritten. U mag dan inderdaad de kosten niet aftrekken.Maar u betaalt ook geen bijtelling.  Helaas is de aftrek slechts € 0,19 per km.

ZZP Boekhouder is gespecialiseerd in de administratie van de ZZP’er. Onze kracht is persoonlijke begeleiding. Wij bieden u een vaste jaarprijs -80 euro excl. BTW per maand- en één vast contactpersoon. In ZZP Boekhouder vindt u een professionele, betrouwbare én betaalbare partner.

ZZP-boekhouding

ZZP Boekhouder is zeven dagen per week – dus ook op zaterdag en zondag- bereikbaar. U mag tevens na 18.00 uur bellen en wij nemen nog op ook. Ons klantenbestand varieert van de bouw tot de zorg en van ingenieur tot tekstschrijver en van IT’er tot ict freelancer.

Bent u op zoek naar een boekhouder die met u meedenkt en die zeven dagen per week bereikbaar is. Hulp biedt waar u dat nodig heeft en waar u ook na 18.00 uur ’s avonds terecht kunt? Bel dan 06-13936399.

Aanleveren bij zzp-boekhouder

Met een all-inn pakket (vaste jaarprijs van 960 euro excl. BTW voor complete boekhouding en alle aangiften) zijn wij voor menige eenmanszaak en ZZP’er de juiste boekhouder. U heeft de keuze hoe u de boekhouding aanlevert, dat kan online, via een MT-940-bestand, per aangetekende post of nog in een ordner bij u thuis of bij ons op kantoor.

Wij nemen ook de tijd voor de zzp’er die kampt met een achterstand in zijn boekhouding.

Wij hebben een samenwerking met een accountant en fiscalist, waardoor wij ook meer specialistische vragen kunnen beantwoorden.

Jaarrekening niet verplicht

Aan het einde van het jaar maken wij de balans- en winst-verliesrekening op. U weet in maart hoe de zaken ervoor staan en uw aangifte Inkomstenbelasting is dan ook al in concept klaar. Uiteraard vragen wij – indien u dat wenst- uitstel voor u aan. Een jaarrekening is voor de zzp’er niet verplicht dus daar betaalt u bij ons ook niet voor. 

 

Daarnaast geven wij via Twitter, Facebook, LinkedIn en onze website gratis tips op het gebied van belasting en administratie.

Contact boekhouder-zzp

Als u actief bent als u zzp’er en u zoekt een betrouwbare én betaalbare zzp-boekhouder? Iemand die ook kijk naar de mens achter de zzp’er en waar u geen nummer bent. Bel dan 06-13936399 voor een gratis eerste gesprek. Of bekijk de recensies die klanten vrijwillig noteerden op Google.