Beginnen met het traden van cryptocurrency?

Cryptocurrency zijn populairder dan ooit. Voor veel investeerders jeuken de handen om eraan mee te doen. Een paar cryptomunten zijn zo gekocht. Het kopen en het verkopen van de munten lijkt relatief eenvoudig. Toch is het niet zo simpel. Hoe begin je nu met het traden van cryptocurrency?

Alleen of met een groep

Traden kan alleen, of met een groep. Het voordeel van het traden met een groep is dat er verschillende handelaren met verschillende kennisniveaus meedoen aan de deal. Echte professionals in het handelen in cryptocurrency herkennen een goede deal direct. Daar kun je als beginner je voordeel meedoen. Je hebt een soort mentor, zodat je zelf ook een professional kunt worden. Het nadeel van het traden met een groep, is dat er waarschijnlijk gedeeld moet worden in de winst.

Telegram groepen

Cryptocurrency kan in het begin wat verwarrend zijn. Daarom is het handig om lid te worden van een cryptocurrency groep op Telegram. Binnen deze groepen wordt vanalles besproken over crypto. Zo lees je het laatste nieuws over ICO’s, nieuwe munten, positieve en negatieve aandacht en andere zaken. Al deze zaken hebben een invloed op de prijs van cryptovaluta.

Verified Crypto Traders is een groep met crypto nieuws, updates, en educatieve content. Het is een zeer geschikte groep om te leren over de kwaliteit van het handelen in crypto. Deze groep plaatst de kwaliteit van een deal namelijk boven de kwantiteit. Daarom leer je ook meer over uitgebreide details en technische analyses.

Een groep waarvan je lid zou kunnen worden, is KDW Crypto Advice. Dit is een groep waarin het leren handelen in crypto voorop staat. Binnen de groep wordt onder meer geleerd om zelf technische analyses te maken.

Niet alle groepen zijn gratis. Er zijn zogenaamde ‘paid calls’ waar je voor bijvoorbeeld 0.01 Bitcoin per maand veel persoonlijke aandacht krijgt. Op die manier kan de beginnende handelaar voordeel doen met vele goed onderbouwde altcoin calls per maand en dagelijkse marktupdates. De paid group van DTC Crypto Advice is hier een voorbeeld van.

Beste crypto exchanges

Welke crypto exchange het best bij de handelaar past, hangt af van de wensen en het type handelaar. Beginners kunnen het best aan de slag gaan in een vertrouwde omgeving. Op CryptoStart.com kun je een goed overzicht vinden met betrouwbare exchanges. Bitcoins kopen en verkopen met iDEAL is bijvoorbeeld een goed idee. In Nederland zou je hiervoor Bitvavo, BTC Direct of Satos kunnen gebruiken. Dit zijn diensten die makkelijk te gebruiken zijn.

Het is niet verstandig om cryptocurrency langdurig te bewaren op een crypto exchange. Exchanges kunnen namelijk het slachtoffer worden van een hackaanval. Het kan dan zijn dat de cryptocurrency van gebruikers gestolen worden. De veiligste methode is om Bitcoins op te slaan in een hardware wallet.

Pump and dump

Pump and dump wordt steeds vaker gezien in de cryptowereld. Het is een tactiek waarbij twee groepen betrokken zijn. De eerste groep doet er uren, dagen of weken over om een bepaalde altcoin zo goedkoop mogelijk op te kopen. Daarna wordt er door deze groep een hype gecreëerd rondom een coin. Zodra de munt populair is, stijgt de prijs.

Een tweede groep wil de munt nu kopen. Als de munt een bepaalde waarde heeft, wil de eerste groep de munt massaal verkopen. Daardoor daalt de prijs, waardoor de tweede groep het geld ziet verdwijnen. Uit paniek wordt de munt ook door hen verkocht. Er ontstaat dan een ‘panic sell’ en er worden flinke verliezen geleden. We noemen dit ‘pump and dump’. Alleen de eerste groep wordt er beter van.

Je herkent pump and dump aan de hand van grafieken. De prijs schommelt op zo’n grafiek. Het verloop is als volgt: de prijs stijgt en stijgt door promotie. Op een gegeven moment stopt de grafiek met stijgen en zie je kleine schommelingen. Opeens daalt de prijs enorm. Er is sprake van P&D.

Beter worden in traden

Traden is interessant als er winst wordt gemaakt. Van verliezen lijden wordt niemand blij; dat is zo in de zakenwereld en dat is zo bij crypto. Hoe zorg je er nu voor dat je een meester wordt in het handelen in crypto? Dat doe je door onder meer het laatste nieuws over crypto in de gaten te houden. Weet wat de munten waard zijn.

Er zijn genoeg websites te vinden met crypto nieuws. Een waardevolle website in Nederland is Crypto Insiders. Op deze website vind je niet alleen het laatste nieuws, maar ook een overzicht van crypto events en interviews met belangrijke personen uit de wereld van de cryptografie.

Leer meer over traden door actief mee te doen in Telegram groepen. Meld je bijvoorbeeld aan in een groep van investeerders die actief zijn op een bepaalde exchange. Zo blijf je altijd op de hoogte en leer je bovendien van anderen.

Tegenwoordig zijn veel mensen met crypto bezig. Kijk eens rond in de eigen vriendenkring. Wellicht is er iemand die jou wil begeleiden in het beginnen met traden van cryptocurrency.

Veelgemaakte fouten

Wie aan de slag wil met crypto, begint vaak iets te enthousiast. Daardoor worden er fouten gemaakt die uiteindelijk veel geld kunnen kosten. Een paar tips om veelgemaakte fouten te voorkomen:

Koop niet meteen crypto
Het is verstandig eerst uitgebreid onderzoek te doen naar de investeringsmogelijkheden. Als je voldoende bent ingelezen en echt overtuigt bent van een munt, dan pas is het tijd om te kijken wat het beste aankoopmoment is. Je komt hier achter door weer onderzoek te doen. Dit keer bekijk je de koersontwikkelingen van de afgelopen maanden. Kijk goed naar de trend.

Staar je niet blind op één cryptomunt
Het is heel verleidelijk om in te zetten op één soort munt, maar de tijd dat alleen Bitcoin relevant was, is voorbij. Spreid het risico en zet in op verschillende munten. Doe onderzoek naar verschillende munten en leg in op de munten waar jij vertrouwen in hebt. Natuurlijk leg je het grootste gedeelte in bij de munt waar je het meeste vertrouwen in hebt. Als vuistregel gebruiken we 60 procent voor de cryptomunt met het meeste vertrouwen.

Let op je inleg
Bij het investeren in cryptocurrency gaat het om echt geld. Bij een hoge koersstijging is het verleidelijk te investeren in een cryptocurrency, maar dat is niet altijd verstandig. Onthoud dat het bij crypto om beleggen gaat. Er is een kans dat de waarde van jouw munt onderuit gaat. Investeer daarom alleen met geld dat je zou kunnen missen. Zet niet te veel in en stel grenzen. Houd het bovendien leuk, het moet geen verslaving worden.

Niet te vroeg, maar ook niet te laat verkopen
Verkoop je je crypto, of toch niet? Misschien wil je verkopen op het moment dat de koers stijgt, maar het is soms beter dit niet te doen. Een kleine stijging kan een indicatie zijn voor een nog veel hogere stijging in de toekomst. Aan de andere kant is het ook niet verstandig te laat te verkopen; dan kun je een goede prijs mislopen. Ook hier geldt weer: doe voldoende onderzoek naar de beursontwikkelingen.

Wie is een expert?
Als het Nederlands Elftal voetbalt, zijn er 17 miljoen bondscoaches. Zo zit dat ook bij crypto. Er zijn vele zelfverklaarde ‘experts’ die het allemaal beter weten. Wees kritisch op het advies van experts, zelfs als ze er geld voor vragen of het advies publiekelijk wordt gedeeld. Een zogenaamde expert kan advies geven om de koers van zijn of haar eigen munt te verbeteren.

De naam hatless.com komt voort uit de termen white-hat (SEO volledig conform richtlijnen van zoekmachines) en back-hat (zo snel mogelijk ranken en de lange termijn is irrelevant).  Wij zijn hatless. Wij kijken niet naar de updates van zoekmachines en hoeven niet binnen één maand te ranken op een competitieve term. Nee, wij gaan uit van het beginsel waarom men zoekmachines gebruikt: ze zijn op zoek naar een kwalitatieve website die hun voorziet van de behoefte waar op gezocht word. Door het aan te bieden van kwalitatieve content kun je die site zijn, vervolgens zijn het de links naar je site bevestigen dat je content van waarde is.

Wij houden van online concepten, niches en specialismen. Om het meeste uit concepten te halen weten we als geen ander hoe belangrijk content en links zijn voor een website. Links  worden vaak verward met linkbuilding, daar waar het gros van de links rommel is. Wij geloven in het verdienen van links: links krijg je omdat je content een toegevoegde waarde is voor de site die er naar linkt.

Onze visie en specialismen passen we toe op onze eigen online concepten. We zijn bijna volledig afhankelijk van ons zoekmachine verkeer en koppelen affiliate marketing als verdienmodel aan onze sites.

Wil je meer weten? Zie de links hieronder voor meer informatie: