Beginnersgids voor het kopen van cryptocurrency

‘Cryptocurrency’, ‘cryptomunten’, ‘Bitcoin’ en ‘Ether’. Het zijn begrippen die we steeds vaker tegenkomen. De eerste Bitcoin-miljonairs zijn er en zelfs Steve Wozniak en Vladimir Putin geloven in de toekomst van Ether.

We kunnen niet meer om cryptocurrency heen. Ondanks dat we nu in een dip zitten gaat er nog steeds veel geld in om. Maar wat is crypto of blockchain eigenlijk precies? En hoe werkt het? Een kleine cursus ‘Crypto voor beginners’. 

Wat is crypto precies?

Voordat we ook maar beginnen met wat uitleg over crypto, plaatsen we een waarschuwing. Cryptocurrency is een experiment. De waarde kan snel vermeerderen, maar ook verminderen. Investeer er dus geen geld in dat je eigenlijk niet kunt missen. 

Cryptocurrency, of ‘crypto’ is geld in de vorm van een digitale munteenheid. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor de traditionele geldsoorten, zoals de euro of de dollar. De reden waarom dit ‘crypto’ heet, is omdat het geld ‘versleuteld’ is en er een zogenaamde ‘publieke sleutel’ aan te pas komt. Het geld is daarmee theoretisch veiliger dan gewoon geld. Op deze website vind je een overzicht met bij de belangrijkste munten een omschrijving. Op Bitcademy.nl vind je uitgebreide informatie over cryptovaluta en daaraan gerelateerde topics.

Als er wordt gehandeld met deze munten, zijn er een paar gegevens in het spel: een publieke sleutel van de nieuwe eigenaar, een hash van de combinatie van de gegevens van de vorige transactie en de digitale handtekening van de vorige eigenaar. Alle transacties worden gekeurd op een netwerk van knooppunten: de blockchain.

Hoe werkt de blockchain?

Om transacties veilig te laten gebeuren, wordt er gebruik gemaakt van de ‘blockchain’. Het wordt vooral gebruikt als systeem om ‘double-spending’ mee tegen te gaan. Een voorbeeldje daarvan: als je een foto stuurt met een bijlage, blijft de foto op jouw computer staan en wordt deze naar iemand anders gestuurd. Diegene kan de foto ook opslaan en zo hebben jullie allebei de foto. Met geld is dat natuurlijk niet de bedoeling, dat moet maar een keer uitgegeven kunnen worden.

Daar komt de blockchain kijken: een grootboek van alle transacties. Als een transactie eenmaal is gedaan, is het geld bij de vorige eigenaar ook echt weg. Dat is bij de gewone bank ook zo, maar bij blockchain werkt dit nog weer anders.

Blockchain werkt als peer-to-peer systeem. Dat betekent dat gebruikers data met elkaar kunnen delen, onder dat er een centrale partij (zoals een bank of de overheid) nodig is. Een netwerk van computers vormen samen de blockchain. In dit netwerk weten alle computers wie wat heeft. Daardoor kan er niet eenvoudig worden gehackt, zoals dat bij een centrale database wel kan. Stel je voor dat iemand besluit zichzelf meer munten toe te eigenen, dan treden de overige computers daar tegenop. In alle andere kopieën van de database valt namelijk op dat er iets niet klopt.

Om cryptomunten naar elkaar te kunnen sturen, wordt gebruik gemaakt van blokken. Om de zoveel transacties wordt er een nieuw blok toegevoegd. Ieder blok geeft bijvoorbeeld aan wie de verzender is, de ontvanger, wat het bedrag is en op welk tijdstip de transactie is uitgevoerd. Al deze blokken zijn aan elkaar gelinkt en zo is er een ketting ontstaan: de blockchain.

Bitcoin

De kans is groot dat je weleens van Bitcoin hebt gehoord. Het begrip wordt steeds bekender, maar wat is het nu eigenlijk? Om deze vraag te beantwoorden moeten we tien jaar terug in de tijd. Het is 2008 en de financiële crisis raakt in een stroomversnelling. De Amerikaanse bank Lehman Brothers gaat failliet. Een onbekend persoon publiceert onder de naam ‘Satoshi Nakamoto’ zijn een document over zijn uitvinding: de Bitcoin.

De Bitcoin is een decentraal netwerk om onderling betalingen te kunnen doen, zonder dat daar een derde partij aan te pas komt. Het is een digitale munteenheid, net zoals je nu ook euro’s of dollars gebruikt. Je kunt Bitcoin kopen of verkopen, uitgeven bij verschillende winkels en accepteren als betaalmiddel. De site OneTime.nl geeft hier een simpele uitleg over. Ook zou je de lessen kunnen volgen op BitcoinCalculator.nl.

Let op: bedrijven hanteren verschillende prijzen bij het kopen en verkopen. Door te vergelijken op CryptoKopen.nl betaal je de laagste prijs.

Alles begint met een gedegen kennis van de Bitcoin. Bitcoin begon als een experiment. Een experiment dat is uitgegroeid tot een ongekend en vooral ook onverwacht succes. Bitcoin is anti-fragiel. Elk jaar wordt het Bitcoin netwerk effect sterker en het is in haar tienjarige ontwikkelingsgeschiedenis nog nooit offline geweest of gehack geworden. Bitcoin werkt onafhankelijk van het huidige financiele systeem en wordt door (instutionele) beleggers als een alternatief beleggingsobject beschouwd met eigenschappen die duidelijk de werking van goud nabootsen. Zal in de toekomst de Bitcoin als digitaal goud worden erkend? Deze belangrijke vragen over de werking en de toekomst van de Bitcoin komen aanbod bij de gratis online Bitcoin cursus op de Nederlandse crypto kennisbank: bestebank.org

Ethereum

Voor de blockchain kunnen toepassingen ontwikkeld worden. Met Ethereum is het gemakkelijker om toepassingen te ontwikkelen die werken met de blockchaintechnologie. Deze toepassingen kunnen worden gebruikt om allerlei vormen van transacties decentraal te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van contracten of het regelen van betalingen en het sturen van berichten.

Het brein hierachter zijn ‘contracten’. Deze contracten worden gemaakt aan de hand van de munteenheid op het Ethereum-netwerk: de ether. Applicatie-ontwikkelaars betalen deze munt voor transactiekosten en diensten op het netwerk. De ether is de brandstof waarop het hele netwerk werkt.

Iedereen die een computer beschikbaar stelt aan het netwerk om denkkracht te leveren, krijgt daar ethers voor. Inmiddels zijn ze geld waard en wordt er volop mee gehandeld, bekijk de Ethereum koers maar eens.

Het verschil tussen Bitcoin en Ethereum

Het grootste verschil tussen de Bitcoin en Ether is dat de Bitcoin echt ontwikkeld is als betaalmunt. Je kunt ze uitgeven. Dat is bij Ether niet het geval. Ether is alleen bedoeld als brandstof voor het netwerk. Wel kun je Ether verhandelen, zodat je er geld voor ontvangt en het alsnog kunt uitgeven.

Kortgezegd: Bitcoin wil een alternatief betaalmiddel zijn, terwijl Ethereum mensen efficiënter wil laten samenwerken.

Wat is minen?

Je hebt een beeld van de blockchain: het grootboek waarin alle transacties zijn opgeslagen. Leuk dat iedereen munten naar elkaar verstuurt, maar die transacties moeten wel bijgehouden worden. Wie een cryptomunt ‘minet’ legt transacties vast op het netwerk. Dat kost rekenkracht van de computer. Dat kost dan weer stroom. Door de hoge stroomkosten is het in principe niet aantrekkelijk om te minen.

Satoshi Nakomoto bedacht als oplossing dat miners die hun computer inzetten voor het vastleggen van transacties een beloning krijgen. Oorspronkelijk was het idee dat miners kans zouden maken op een beloning van 25 bitcoins. De computer die als eerste de extreem lastige rekensom oplost, krijgt deze beloning. Deze manier van minen noemen we ‘Proof of Work’. Er bestaan inmiddels nog meer manieren van minen, maar het voert te ver om die nu te bespreken.

Goed om te weten: Bitcoin minen heeft geen zin meer. Alleen degenen met zeer krachtige computers kunnen nog winst behalen.

Altcoins en exchanges

Altcoins zijn alle andere munten dan Bitcoin. Dit zijn zelfgeschreven munten met eigen regels en belangen. Populaire voorbeelden hiervan zijn de Bitcoin, Ripple, Dash en Ether. De munten zijn ontstaan uit onvrede met het ontwikkelaarsteam van de Bitcoin, omdat het ontwikkelaarsteam vrij conservatief is en het liefst geen (drastische) veranderingen doorvoert.

Om de munten onderling met elkaar te kunnen uitwisselen, zijn crypto exchanges nodig. Dit zijn online beurzen waar cryptocurrencies kunnen worden gekocht, verkocht of geruild. Je kunt daar ook je cryptomunt omzetten naar euro’s en andersom. Vergelijk het met de offline AEX. Voordat je gaat handelen is het goed om de betrouwbaarheid van de exchange te controleren.

Veilig opslaan van je cryptomunten

Nu heb je cryptomunten en je wilt ze opslaan, maar waar? Je kunt kiezen uit een online wallet (onveilig), offline wallet (veilig), mobiele wallet (minder veilig), desktop-wallet (minder veilig) en een hardware wallet (veilig).

Bij een wallet zet je je cryptomunten in een soort portemonnee. Je krijgt er een sleutel bij, waarmee je de portemonnee kunt openen en transacties kunt doen. Online wallets zijn populaire als je zonder veel moeite bitcoins wilt kopen, maar wees je ervan bewust dat het geld er niet te lang moet staan en dat het niet om te grote bedragen moet gaan. Anders kunnen jouw munten gehackt worden.

Het veiligst is de hardware wallet: een soort USB stick die je offline bewaard. Dat kan niet gehackt worden. Er zit ook een papiertje bij met herstelcode, indien je de hardware wallet kwijt raakt. Dan moet je het papiertje alleen wel goed opbergen.

Tips bij het kopen van cryptocurrency

Als je cryptocurrency gaat kopen, is het goed deze tips te hanteren:

  • Doe onderzoek naar de cryptomunt waarin je wilt investeren: wie zijn de oprichters, welke achtergrond hebben zij, wat is het doel van het bedrijf en hoe ziet de whitepaper eruit?
  • Spreid je vermogen en investeer in meerdere munten;
  • Investeer alleen geld wat je kunt missen;
  • Wees niet bang om de boot met goud te missen: wees geduldig en voorzichtig;
  • Laat je niet te veel beïnvloeden door anderen. Neem een beslissing aan de hand van eigen onderzoek.

Cryptocurrency gekocht: en dan?

Cryptocurrency wordt door de Belastingdienst gewoon gezien als vermogen. De klassieke fiscale regels zijn er gewoon op van toepassing. Cryptocurrency valt onder box 3: overige bezittingen. Dat is anders als het gaat om cryptocurrency als inkomen, dan valt het onder box 1.

De koers van een cryptomunt wijzigt snel. Daarom is als stelregel genomen dat je de laagste waarde op 1 januari mag hanteren als waarde. Geef het vermogen altijd eerlijk op, zodat je geen gedoe achteraf krijgt.

Het is handig om de noodzakelijke afdrukken van de koerswaarden en de gemaakte berekeningen te maken. Je kunt op die manier achteraf eventuele vragen van de Belastingdienst beantwoorden. Een volledige uitleg lees je op Cryptowetten.nl.

Op zoek naar nuttige crypto websites? Op de Crypto Startpagina zijn interessante websites te vinden. Je kunt de site eenvoudig bookmarken door op CMD+F te drukken of op het sterretje in je adresbalk.

De naam hatless.com komt voort uit de termen white-hat (SEO volledig conform richtlijnen van zoekmachines) en back-hat (zo snel mogelijk ranken en de lange termijn is irrelevant).  Wij zijn hatless. Wij kijken niet naar de updates van zoekmachines en hoeven niet binnen één maand te ranken op een competitieve term. Nee, wij gaan uit van het beginsel waarom men zoekmachines gebruikt: ze zijn op zoek naar een kwalitatieve website die hun voorziet van de behoefte waar op gezocht word. Door het aan te bieden van kwalitatieve content kun je die site zijn, vervolgens zijn het de links naar je site bevestigen dat je content van waarde is.

Wij houden van online concepten, niches en specialismen. Om het meeste uit concepten te halen weten we als geen ander hoe belangrijk content en links zijn voor een website. Links  worden vaak verward met linkbuilding, daar waar het gros van de links rommel is. Wij geloven in het verdienen van links: links krijg je omdat je content een toegevoegde waarde is voor de site die er naar linkt.

Onze visie en specialismen passen we toe op onze eigen online concepten. We zijn bijna volledig afhankelijk van ons zoekmachine verkeer en koppelen affiliate marketing als verdienmodel aan onze sites.

Wil je meer weten? Zie de links hieronder voor meer informatie: