Challenges van gemeente Rotterdam voor Mobility Lab

Weesfietsen, elektrisch rijden, voorkomen van dodelijke ongevallen en meer fietsen en lopen; Voor deze uitdagingen zoekt gemeente Rotterdam nog tot en met 28 februari a.s. startups met een oplossing. Quirijn Oudshoorn, adviseur bij gemeente Rotterdam: “De tweede stad van Nederland staat voor een aantal forse uitdagingen waarvoor nu niet direct oplossingen te vinden zijn. Binnen Mobility Lab geven we startups de ruimte hun prototype te testen in Rotterdam. De gemeente is al jaren betrokken bij Mobility Lab en introduceerde eerder onder andere Felyx (elektrische deelscooter) en Fietsdock (slim fietsparkeren) uit Mobility Lab in de stad.”

De challenges

Rotterdam heeft een aantal concrete uitdagingen. “Wat zijn slimme ideeën op het gebied van fietsparkeren, hoe voorkomen we het probleem van weesfietsen in de stad, hoe kunnen we het onverklaarbaar aantal dodelijke ongevallen met oudere mensen terugdringen, hoe zorgen we voor slimme laadpunten in de stad en hoe zorgen we ervoor dat mensen meer fietsen en lopen; Voor al deze uitdagingen zoeken we startups met oplossingen. Ze moeten wel de beschikking hebben over een prototype om de komende 9 maanden te kunnen testen”, voegt Oudshoorn eraan toe.

Mobility Lab

“We doen als gemeente al jaren mee met Mobility Lab. We vinden het belangrijk om startups op het gebied van mobiliteit de ruimte te geven hun prototype in de praktijk te testen. We merken over de jaren heen dat het creëren van een testomgeving echt een succesfactor is voor Mobility Lab.”

Welke startups komen in aanmerking?

Er wordt gezocht naar startups en spin offs van bestaande bedrijven die:

  • een prototype aan het ontwikkelen zijn dat op een innovatieve manier bijdraagt aan slimmere, betere en/of schonere mobiliteit.
  • reeds een prototype hebben ontwikkeld en dit willen testen met ‘echte’ gebruikers in de regio’s Rotterdam, Zuid-Nederland en Den Haag. 

Geïnteresseerde mobility startups kunnen zich nog t/m 28 februari inschrijven via www.mobilitylab.nl.

Over Mobility Lab

Mobility Lab maakt innovatie op het gebied van mobiliteit mogelijk. De Verkeersonderneming, SmartwayZ.NL, ZO Slim Bereikbaar en gemeente Den Haag bundelen hun krachten en verbinden overheden en bedrijven met een mobiliteitschallenge in de regio’s Rotterdam, Zuid-Nederland en Den Haag met startups die een passende oplossing aanbieden. Dankzij het programma van Mobility Lab krijgen bedrijven en overheden nieuwe inzichten en oplossingen voor hun probleem, terwijl startups hun prototype kunnen testen in de praktijk.