Dertien startups halen de eindstreep - Derde editie Mobility Lab wederom een succes

Uit zeventig aanmeldingen werden in maart 2019 veertien startups geselecteerd voor de pilotfase. Zij bereikten bijna allemaal de eindstreep, het eindevent van Mobility Lab op 14 november. Gezamenlijk haalden de startups 2,7 miljoen euro op aan funding en realiseerden zij pilots met onder andere de Efteling, het Havenbedrijf Rotterdam en verschillende gemeenten. Doel van het Mobility Lab is om innovatieve ideeën die een bijdrage leveren aan een betere bereikbaarheid te testen. Gemeente Rotterdam is sinds de start van Mobility Lab betrokken en geeft ieder jaar een aantal startups de kans om in de stad te testen. Wethouder Judith Bokhove: “Je moet nieuwe dingen proberen, anders weet je nooit wat het kan opleveren. En Rotterdammers durven dat ook. Daarom geven we ruimte aan startups die in onze stad kansrijk zijn.”

Derde editie Mobility Lab
In totaal meldden 180 startups zich aan voor Mobility Lab gedurende de drie edities. Daarvan werden er zevenendertig geselecteerd om hun prototype in de praktijk te testen. Vierendertig startups zijn vandaag de dag nog steeds actief. Samen creëerden zijn 265 banen. Startups kregen in totaal € 500.000 aan financiële ondersteuning vanuit Mobility Lab. De startups wisten zelf maar liefst 13 miljoen euro aan private investeringen op te halen. Mobility Lab steunde de afgelopen jaren de meest uiteenlopende startups op het gebied van mobiliteit. Hippe scootmobielen, sensoren die brugstoringen voorkomen, elektrische scooters en autonoom varen; allemaal kregen zij support vanuit Mobility Lab om een concrete pilot uit te voeren.

 

Startups editie drie

Captain AI
Deze startup realiseert autonoom en veilig varen met behulp van software. Captain AI voerde de afgelopen periode testen uit bij het Havenbedrijf Rotterdam en voeren gesprekken met andere partijen. 

Cargoroo
Cargoroo biedt elektrische deelbakfietsen aan voor gezinnen en ondernemers in de binnensteden. Ze staan op vaste locaties en kunnen worden gehuurd via een app. Er wordt momenteel getest in Den Haag met 50 bakfietsen en ze hebben inmiddels 1300 gebruikers.

DeltaTower
DeltaTower biedt modulaire systemen voor de mobiele telecommunicatie, voor bijvoorbeeld matrixborden en bewegwijzering. Deze startup start met een pilot voor Telenet Group in Leuven.

DEEL
Deze startup faciliteert groepen bewoners bij het oprichten van een coöperatie om auto’s te delen. In Den Haag is de eerste coöperatie inmiddels opgericht. Aankomend jaar moeten er 5 in Den haag en 5 in Rotterdam opgericht worden. 

Deel.auto
Deel.auto heeft meerdere elektrische deelproducten in één systeem, van elektrische scooters tot bestelwagens. Begin deze maand zijn zij gestart met een pilot op de High Tech Campus in Eindhoven.

eVoltify
Deze startup levert mobiele laadapparatuur voor de elektrische auto zodat deze niet meer aan een laadpaal gezet hoeft te worden. eVoltify realiseerde een succesvolle demo bij De Efteling.

Fesla
Met Fesla kun je e-bikes contactloos opladen met een zogenoemde laadtegel. Ze hebben de laatste tijd hard gewerkt aan een nieuw prototype en gaan nu aan de slag met een pilot voor medewerkers van Ahoy. 

Fimilio
Een licht elektrisch voertuig dat over de fietspaden maximaal 500 kilo kan vervoeren. Het prototype is nu in productie en de eerste honderd stuks zijn inmiddels verkocht.

IM Efficiency
Een Solar systeem voor vrachtwagens om zo duurzamer vrachtvervoer te bevorderen. IM Efficiency realiseerde een aantal testen bij Emons.

LightMotion
LightMotion ontwikkelt lantaarnpalen met smart technologie waaronder oplaadpunten voor elektrische auto’s. De eerste drie palen zijn in productie en worden in december in Rotterdam geplaatst en samen met gemeente Rotterdam getest.

Mobility Sensing
Sensoren die straten online brengen door het verkeer te tellen en condities van het wegdek te meten. Met de laatste technische aanpassingen gaat deze startup samen met gemeente Den Bosch voor het eerst langdurig en grootschalig testen.

Peazy
Maakt met behulp van data voorspellingen, veranderingen in parkeerbeleid. Peazy gaat binnenkort testen met de gemeente Venlo.

Bird
Elektrische deelsteps op ritbasis en reserveren via een app. Bird wacht op goedkeuring van RDW en kunnen daarna direct aan de slag in een aantal gemeenten.

Mobility Lab in 2020
In 2020 start weer een nieuwe editie. De inschrijvingen openen in het voorjaar. 

Meer informatie
​Klik hier voor meer informatie over de startups en hun pilots.

 

Initiatief
Mobility Lab is drie jaar geleden gestart als een initiatief van De Verkeersonderneming. Inmiddels hebben SmartwayZ.NL (zuid Nederland), ZO Slim Bereikbaar (Brabant) en gemeente Den Haag zich aangesloten bij dit initiatief. 

Over De Verkeersonderneming

In De Verkeersonderneming werken het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat/Rijkswaterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam aan het verbeteren van de bereikbaarheid en mobiliteit in en van de groot Rotterdamse regio.