Doorwerken tijdens de ‘corona-zomer’ en kansen benutten

Voor veel ondernemers in 2020 een rampjaar. De economie zakt door de lockdown als een kaartenhuis in elkaar, waardoor ze blijven zitten met kosten zonder omzet te genereren. Was je net begonnen met het opstarten van je onderneming, dan is de kans aanzienlijk dat jouw groei flink de kop ingedrukt is, en je praktisch opnieuw kunt beginnen. Inmiddels staat ook de zomervakantie voor de deur, het beloningsmoment dat je ingepland had voor het harde werken. Maar misschien is het juist een goed idee om dit jaar vanwege de beperkte mogelijkheden die er zijn wat betreft reizen de vakantie eens over te slaan of uit te stellen en in te spelen op de kansen die er liggen om geld te verdienen.

Mondkapjes verkopen

De voorwaarde om weer deel te nemen aan het openbare leven, is dat we rekening houden met de genomen maatregelen en oog hebben voor onze gezondheid en die van anderen. In het openbaar vervoer moet men verplicht een mondkapje gaan dragen. Dat mondkapje moet schoon zijn, dus men moet óf meerdere mondkapjes hebben óf hun mondkapje telkens wassen. Dat betekent ook dat er business zit in het verkopen van mondkapjes. Zoals door de overheid al aangegeven is, is het niet héél moeilijk om je eigen mondkapje te maken, maar velen zullen er liever een paar kopen dan zelf gaan prutsen. Ben jij handig met de naaimachine, of ken je iemand die dat wel is, overweeg dan of je niet op deze manier kunt inspelen op de huidige situatie en zo toch nog geld kan verdienen tijdens de zomer. Wees origineel en ga voor verschillende leuke stofjes.

Buitenhuisje, kamer of gastenverblijf verhuren via AirBnB

De zomervakantie 2020 tijdens corona wordt anders dan anders voor iedereen. Dé manier om de zomer geld te verdienen, is door gebruik te maken van de golf aan binnenlands toerisme dat er gaat komen. Omdat de vakantiebehoefte groot is en de mogelijkheden zeer beperkt en onzeker zijn, zelfs voor vakantie in Duitsland, zullen veel Nederlanders het doen met de zekerheid die ze wél hebben: dat ze in ieder in eigen land op vakantie kunnen. Hoewel er vanuit het buitenland weinig aanloop zal zijn, zal de Nederlandse aanloop van last-minute geboekte vakanties voor een grote vraag zorgen en zeer waarschijnlijk ook voor schaarste. Op dat binnenlandse toerisme kun je mogelijk inspelen. Heb jij een buitenhuisje of een gastenverblijf? Of heb je bedden over in huis en ben je bereid om je faciliteiten te delen om zo geld te kunnen verdienen? Word dan (tijdelijk) verhuurder op AirBnB. Het is aanbod is deze zomer hard nodig, dus je hoeft ook geen bodemprijzen te hanteren. Ondertussen kun je ook gewoon blijven doorwerken aan je eigenlijke business, want veel meer dan voor ontbijt zorgen en het verblijf tussen verschillende gasten door schoonmaken hoef je eigenlijk niet te doen.

Rondleidingen organiseren

Nederlanders die doorgaans graag elders cultuur opdoen en nu op eigen land aangewezen zijn, zijn waarschijnlijk ook geïnteresseerd in de omgeving die ze dit jaar in Nederland bezoeken tijdens hun vakantie. Dat biedt mogelijkheden om rondleidingen door een stad, dorp of omgeving te verzorgen. Heb jij een leuk, informatief verhaal te vertellen over jouw stad of omgeving en heb je het in je om een groep mensen te entertainen? Dan kun je daar deze zomer zeker geld mee verdienen. Leg contact met je lokale toeristenbureau en schakel met accommodaties in de omgeving voor promotie van jouw rondleidingen, eventueel voor een kleine commissie.

Workshops organiseren

Ben jij heel goed in iets creatiefs, dan kun je workshops gaan geven aan recreanten. Mensen die in eigen land vakantie vieren zoeken immers ook activiteiten om zich mee te vermaken nu het berijden van een kameel of een Broadway-voorstelling bezoeken geen optie is. Wanneer jij de ruimte hebt om meerdere mensen te ontvangen die je op anderhalve meter van elkaar neer kunt zetten, kun je bijvoorbeeld een bepaalde kook- of bakworkshop geven, of een schilder- of tekenworkshop, om maar een paar voorbeelden te noemen. Voor een programma van een paar uur hebben mensen vaak het geld wel over, omdat het een gezellige activiteit is om samen te doen. Een workshop biedt een goed alternatief voor het geven van webinars of online cursussen tijdens de vakantieperiode, wanneer daar minder aftrek voor is omdat mensen op vakantie zijn.