Duurzame innovaties op Oerol: van een extra verdienmodel voor cacaoboeren tot de plastuit 2.0

Deze week gaat het tiendaagse theaterfestival Oerol (14 t/m 23 juni) van start. Ook Innofest is dit jaar weer aanwezig: vier duurzame ondernemers reizen af naar Terschelling om tijdens het festival hun prototypes te testen. Het gaat hierbij om innovaties op het gebied van stroomvoorziening, waterkwaliteit, een drankje dat verspilling tegengaat en in een nieuw verdienmodel voor cacaoboeren voorziet én een herbruikbare plastuit voor vrouwen.

Gedurende het jaar, en met name in de festivalzomer, begeleidt Innofest duurzame ondernemers zodat zij hun op verschillende Nederlandse festivals hun innovaties kunnen testen. Met diverse locaties verspreid over Terschelling met elk een eigen stroom- en watervoorziening leent theaterfestival Oerol zich bij uitstek als testgebied. 

Dit jaar gaat het om de volgende innovaties:

Volta Energy
Een groene en duurzame energievoorziening die ontworpen is om conventionele aggregaten volledig te vervangen. Het systeem is mobiel en off-grid te gebruiken en de energie wordt geleverd met behulp van zonne-energie en batterijopslag. Zo ontstaat een groene, zeer gebruiksvriendelijke en kostenbesparende energievoorziening.

Aquacolor Sensors
Zogenoemde spectrofotometrische sensoren die op een duurzame manier de kwaliteit en veiligheid van (drink)water waarborgen. Bijzonder aan deze sensors is dat ze online zijn en zo real-time de waterkwaliteit kunnen meten. Ze geven een alarmmelding of sturen direct waterzuiveringsapparatuur zoals pompen, spoelmachines en filters aan. Dit bespaart water, energie, onderhoud en het gebruik van chemicaliën.

KooKoo
Een drankje gemaakt van de vrucht van de cacaoboon. Hierdoor wordt verspilling tegengegaan en ontstaat er een extra verdienmodel voor cacaoboeren. 

Mobi Dick
Een nieuw type plastuit voor vrouwen.
 

Innofest biedt innovators een kans hun innovatie te testen binnen de structuren van toonaangevende Nederlandse festivals zoals Into The Great Wide Open, Eurosonic Noorderslag, DGTL, Zwarte Cross en Welcome to The Village. Prototypes op het gebied van water, afval, circulaire economy, tech, gezondheid, energie en voedsel worden dankzij een test efficienter en beter voorbereid op de uiteindelijke markt.