Een tweede vestiging, wat zijn de opties?

Gaat het jouw bedrijf voor de wind? Dan is de kans groot dat je de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid bent. Mogelijk bedien je inmiddels wel klanten door heel Nederland. De afstand van jouw bedrijf tot sommige klanten is in dat geval misschien behoorlijk groot. Dit probleem kun je oplossen door een tweede vestiging te openen elders in het land. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er komt namelijk nogal wat kijken bij het openen van een tweede vestiging. Om jou hier enigszins op voor te bereiden, vertellen we je hier wat de opties zijn voor wat betreft een tweede vestiging.

Kies de juiste locatie
Dit is misschien een open deur, maar toch is het ontzettend belangrijk om een goede locatie voor een tweede vestiging te kiezen. Kijk hiervoor onder meer naar jouw klantenbestand. Zit jouw vestiging momenteel in het westen, maar krijg je ook steeds meer klanten uit het noorden en oosten? Overweeg hier dan een vestiging te openen. Met een tweede vestiging in dit deel van het land ben je namelijk meer in de buurt van jouw klanten. Kijk ook altijd goed naar de strategische ligging van een tweede vestiging. Kies bijvoorbeeld voor een locatie die goed bereikbaar is.

Kantoor en productie van elkaar scheiden
Een tweede vestiging openen hoeft niet te betekenen dat je naar een andere plaats verhuist. Nee, want je kunt er ook voor kiezen om verschillende afdelingen binnen jouw bedrijf van elkaar te scheiden. Zijn het kantoor en de productie nu nog gehuisvest onder één dak? Dan kun je een nieuwe vestiging openen voor bijvoorbeeld alleen het kantoor. Je moet in dat geval een nieuw pand aankopen. Indien je veel geld in kas hebt, kun je de aankoop mogelijk met eigen geld financieren. Is er niet voldoende geld in kas? Geen probleem, want met behulp van een zakelijke hypotheek kun je alsnog een tweede vestiging openen.

Hoe financier je een tweede vestiging?
Indien er niet voldoende geld in kas is om een tweede vestiging te openen, kun je een beleggingspand financieren op een andere manier. We haalden hierboven al aan dat je een zakelijke hypotheek af kunt sluiten. Je krijgt in dat geval direct een bedrag bijgeschreven op jouw rekening, waardoor er mogelijk wel voldoende geld voorhanden is om een tweede vestiging te openen. Je kunt als ondernemer ook voor zakelijk krediet kiezen. Wanneer je een tweede vestiging wilt openen, is dit echter geen aanrader. Je gebruikt alle geld namelijk in één keer voor de aankoop van een tweede pand en daar is een zakelijke hypotheek meer geschikt voor.