Een zakelijke auto leasen? Wat komt hierbij kijken?

Voor de meeste zelfstandig ondernemers is een auto onmisbaar. Je kunt ervoor kiezen om een auto van de zaak aan te schaffen of om een privéauto zakelijk te rijden. Het is echter ook mogelijk om als ondernemer een auto te leasen. Het grote voordeel is dat je zorgeloos rijdt zonder onverwachte kosten. Maar kies je dan voor private lease of zakelijk leasen? En wat komt er allemaal bij kijken?

Waarom leasen?

Ondernemers die veel zakelijke kilometers maken kiezen er al snel voor een auto van de zaak. De auto behoort dan tot het ondernemingsvermogen. Ook kosten voor onderhoud en reparatie komen voor rekening van de zaak. Een auto leasen als ondernemer is echter ook goed mogelijk. Je hoeft geen grote investering te doen en kunt toch direct in een representatieve bedrijfsauto rijden. Houd er wel rekening mee dat je voor langere tijd vastzit aan de maandelijkse betalingen.

Zakelijk leasen: financial lease

Bij zakelijk leasen zijn er twee leasevormen te onderscheiden: financial lease en operational lease. Bij financial lease schiet de leasemaatschappij of kredietverstrekker het bedrag voor de auto als het ware voor. Door betaling van de maandbedragen los je de auto af. Na de laatste betaling ben je volledig eigenaar van de auto. Je kunt de auto bovendien vanaf het begin op de balans van de onderneming zetten waardoor je recht hebt op allerlei fiscale voordelen.

Zakelijk leasen: operational lease

Operational lease is te vergelijken met het huren van de auto; je betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik. Ook alle bijkomende kosten zoals wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparaties zijn inbegrepen bij de leaseprijs. Alleen de brandstofkosten zijn voor eigen rekening. De leasemaatschappij blijft bij deze vorm van leasen eigenaar van de auto. Daar staat tegenover dat je nergens omkijken naar hebt en zorgeloos zakelijke kilometers kunt maken.

Bijtelling

Wanneer je ook privé in een zakelijke leaseauto rijdt, dan betaal je bijtelling. Dit is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Over het bijtellingsbedrag betaal je inkomstenbelasting. Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé met de auto? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Een sluitende kilometerregistratie is wel verplicht.

Private lease

Als je kiest voor private lease, dan is er geen sprake van fiscale bijtelling omdat je het leasebedrag privé betaalt. Het voordeel is dat je de zakelijke kosten wel kunt aftrekken van je winst, namelijk 19 cent per zakelijk gereden kilometer. Private lease is dus een goede optie voor wie ook zakelijk op zoek is naar goedkoop auto leasen. Uiteraard kun je in tegenstelling tot zakelijk leasen, de btw bij private lease niet aftrekken van de omzetbelasting.

Waar kies je voor?

Om tot een weloverwogen besluit te komen, is het handig om te bedenken hoeveel zakelijke kilometers en hoeveel privékilometers je rijdt. Ook de hoogte van de bijtelling en het belastingtarief dat je betaalt spelen een rol. Als je een hoog tarief aan inkomstenbelasting betaalt, dan betaal je meer bijtelling. In veel gevallen is het daarom gunstiger om te kiezen voor private lease. Je betaalt immers geen bijtelling en je kunt 19 cent per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je winst. Het enige nadeel is dat een private leasecontract bij het BKR wordt geregistreerd. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op je leencapaciteit als je een hypotheek wilt afsluiten.

2Bfound is een online marketing bureau te Dordrecht en gespecialiseerd in online marketing voor het MKB. Middels diverse online marketing disciplines zorgt 2Bfound ervoor dat iedere klant is verzekerd van een goede positie in de zoekmachine. Dit wordt onder andere gedaan door alvorens een uitgebreid onderzoek uit te voeren en te bepalen welke zoekwoorden van belang zijn. Dit alles om te zorgen voor gerichte bezoekers naar je website en het behalen van conversies.

Wij verzorgen onder andere:

Zoekmachine Optimalisatie (SEO & SEA)

Conversie Optimalisatie

Online Adverteren (SEA, remarketing etc.)

Content marketing

Social media marketing

E-mail marketing

Webshop ontwikkeling

Online Marketing trainingen

Blijf op de hoogte van de laatste online marketing ontwikkelingen en trends en volg ons op social media en bekijk regelmatig ons blog.