Facturen verkopen: de 5 meestgestelde vragen

Facturen verkopen wordt steeds populairder onder MKB-ondernemers en ZZP’ers. Zo is het gebruik van factoring, waarbij ondernemers facturen verkopen aan een factormaatschappij als Svea Finans en direct betaald krijgen, in 10 jaar tijd met 50% toegenomen. Maar ondanks deze toename in bekendheid en populariteit hebben ondernemers nog regelmatig vragen over het cederen van facturen, ook wel het verkopen van facturen. Daarom geven wij je graag antwoorden op de veelgestelde vragen over het wie, wat en hoe van facturen verkopen, cederen en overdragen.

Dé 5 vragen over facturen verkopen

We zoomen in op de 5 meestgestelde vragen over het verkopen van facturen, namelijk:

 1. Vorderingen cederen of verkopen: is dit hetzelfde?
 2. Aan wie kan ik een factuur verkopen?
 3. Hoe kan ik vorderingen overdragen?
 4. Facturen verkopen: wat zijn de voordelen?
 5. Waarop moet ik letten bij de partij waaraan ik vorderingen wil verkopen?

Wil je liever meer weten over facturen verkopen voor factoring? Wij geven je natuurlijk ook graag antwoorden op jouw vragen over factoring
 

1. Vorderingen cederen of verkopen: is dit hetzelfde?

Een vordering cederen en een vordering verkopen is hetzelfde. Een vordering is ook wel een openstaande factuur en een ‘vordering cederen’ is de officiële benaming voor het overdragen - ook wel verkopen -  van een nieuwe, (lang) openstaande of oninbare factuur. Een ‘cessie’ is de juridische naam voor de overdracht van de factuur. De persoon die de vordering overdraagt heet daarom ook wel een ‘cedent’ en de persoon die de vordering overneemt een ‘cessionaris’.

De verkoop of cessie van een factuur kan zowel openbaar als stil plaatsvinden. Bij kleinere bedrijven is een openbare cessie gebruikelijk. Zij kiezen relatief vaak voor American factoring via een factormaatschappij en moeten daarbij aangeven dat de vordering verkocht is aan een factormaatschappij. Bij grotere bedrijven (met een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro) is een stille cessie gangbaar. Zij maken relatief namelijk meer gebruik van Traditionele factoring via een bank, waarbij het debiteuren niet gemeld wordt dat de vordering is verkocht.

Verkoop je je vorderingen aan Svea? Dan vind de cessie van de factuur in het openbaar plaats, want je plaatst onze factoringtekst op jouw facturen. Hierin staat dat de factuur aan ons is overgedragen en het bedrag hiervan op ons bankrekeningnummer voldaan moet worden.
 

2. Aan wie kan ik een factuur verkopen?

Aan wie je je facturen kunt verkopen, is afhankelijk van het type factuur. Daarom zetten we de verschillende soorten facturen met bijbehorende kopers voor je op een rij:

 • Nieuwe b2b-facturen verkopen
  B2b-facturen voor een geleverde dienst of product die nog niet zijn verstuurd, kan je verkopen aan een factormaatschappij, zoals Svea Finans. Jij ontvangt het geld hiervan dan binnen 24 uur in plaats van de overeengekomen betalingstermijn. En vervolgens betaalt jouw opdrachtgever de factuur aan de factormaatschappij. Met factoring profiteer je overigens van méér dan directe uitbetaling. Svea neemt ook het kredietrisico en debiteurenbeheer van je over. Zodat je hoe dan ook direct beschikt over werkkapitaal, geen omkijken meer hebt naar het debiteurenbeheer en 100% verzekerd bent van al je geld.
   
 • Openstaande facturen verkopen
  Heb je interesse in factoring, maar zijn jouw b2b-facturen al verzonden naar je opdrachtgever? Onder bepaalde voorwaarden kan jij ook je reeds openstaande facturen verkopen aan Svea, mits jouw opdrachtgever (de debiteur) daar (schriftelijk) toestemming voor geeft en de facturen de vervaltermijn nog niet hebben overschreden. Zo maakt Svea ook met openstaande facturen debiteurenfinanciering mogelijk. Een uniek aanbod in de markt! En bovendien een groot verschil in vergelijking met de verkoop van openstaande facturen aan een incassobureau, want zij geven geen enkele betalingsgarantie en innen daarnaast slechts een gedeelte van het factuurbedrag. Neem contact met ons op voor meer informatie over dit unieke aanbod.

  Staan je facturen al lange tijd open? Dan kan je deze lang openstaande facturen beter indienen bij een incassobureau. Dit bureau probeert de onbetaalde facturen, tegen betaling, gedeeltelijk voor jou te innen bij de persoon die of het bedrijf dat aan jou moet betalen. De precieze mogelijkheden hangen verder af van het bureau dat je daarvoor kiest.

 • Oninbare facturen verkopen
  Betaalt je klant de factuur niet of maar gedeeltelijk? Dan is de factuur (gedeeltelijk) oninbaar. Toch zijn deze facturen nog geld waard, al is dit flink minder dan de oorspronkelijke bedragen. Onder het mom van ‘beter iets dan niets’ kan je gebruikmaken van gespecialiseerde incassobureaus. Zij kunnen de oninbare vordering van je kopen, zodat je daar toch nog wat geld voor ontvangt. Bovendien kan je de btw terugvragen bij je btw-aangifte, als zeker is dat de factuur (gedeeltelijk) oninbaar is. Oninbare vorderingen indienen voor factoring is helaas niet mogelijk.
   

3. Hoe kan ik vorderingen overdragen?

Vaak kan je op de websites van factormaatschappijen en incassobureaus een offerte aanvragen om te kijken of je jouw vorderingen aan die partij kunt verkopen. Hiervoor hoef je slechts enkele gegevens in te vullen, zoals je naam, bedrijfsnaam & contactgegevens. Vervolgens neemt het bedrijf contact met je op om te kijken hoe je elkaar kunt helpen en of er een wederzijdse match is.

Vorderingen overdragen aan Svea
Svea gaat ook zo te werk. Bij ons kan je je vorderingen in principe verkopen als het gaat om nieuwe zakelijke facturen, voor afgeronde prestaties op kredietwaardige debiteuren. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan moet je alleen nog klant worden om je vorderingen over te dragen. Gelukkig dien je al binnen 48 uur na het eerste contact facturen bij ons in, want ons aanvraagproces is kort en eenvoudig:   ​

 • Meld je aan: via svea.nl of 0182 – 62 44 00
 • Krijg gratis advies: en wij doen een Quickscan
 • Ontvang een offerte: met voorwaarden en tarieven
 • Deel meer info: bij een wederzijdse match
 • Teken het contract: en start direct met factoring via Svea
   

4. Facturen verkopen, wat zijn de voordelen?

Facturen aan een incassobureau verkopen, heeft verschillende voordelen:

 •  Je hoeft niet langer zelf achter je geld aan te gaan.
 • De bijbehorende administratie word je uit handen genomen.
 • Je krijgt toch nog geld voor je factuur, wat je misschien niet meer had verwacht.

Nieuwe b2b-facturen verkopen (aan een factormaatschappij als Svea) biedt meerdere interessante voordelen:

 • Je krijgt je facturen direct betaald.
 • Je debiteurenbeheer wordt overgenomen.
 • Je bent 100% verzekerd voor faillissement van jouw klanten.

Doordat wij jouw facturen binnen 24 uur betalen, heb jij direct geld in kas. En daardoor verbetert jouw liquiditeit en cashflow. Bovendien nemen wij jou werk en zorgen uit handen door het debiteurenbeheer én kredietrisico van je over te nemen. Zo kan jij je volledig richten op het ondernemerschap. Hierdoor maken wij het realiseren van belangrijke doelen, zoals starten, groeien of inkopen, mogelijk.  
 

5. Waarop moet ik letten bij de partij waaraan ik vorderingen wil verkopen?

Als je eenmaal besluit je vorderingen te verkopen, dan wil je deze natuurlijk wel overdragen aan een goede, betrouwbare partij. Daarom krijg je 3 aandachtspunten voor de zoektocht naar een geschikte organisatie:

 • Naam en reputatie
  Onderzoek vooraf aan wie je jouw vorderingen verkoopt, hoeveel en wanneer deze partij jou betaalt en hoe dit bedrijf het debiteurenbeheer uitvoert. Hiervoor kan je informatie halen van de website van het bedrijf of uit reviews op bijvoorbeeld Google, Facebook of reviewwebsites. Zo ontdek je welke service deze partij verleent, zowel aan jou als aan jouw klant (de debiteur). Dit is belangrijk, want verkochte vorderingen blijven (indirect) jouw naam dragen. Een minder nette werkwijze kan daardoor afstralen op jouw eigen naam en reputatie.
   
 • Contractuele voorwaarden
  Lees vooraf de contractuele voorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het verkopen van vorderingen. Let hierin bijvoorbeeld op: welk % van je facturen je direct uitbetaald krijgt, of je vorderingen verplicht terug moet kopen als je ze niet kunt innen, of het bedrijf de vorderingen opnieuw door mag verkopen, hoe lang je aan het contract vast zit en of het bedrijf extra kosten rekent bij te late betaling van jouw debiteuren.
   
 • Financiële situatie
  Weet met wie je zaken doet. Zoek goed uit of de betreffende partij financieel stabiel is, want dat bepaalt of zij jouw verkochte vorderingen daadwerkelijk kan betalen. Maar hoe kom je erachter of de partij financieel gezond is? Check daarvoor of de maatschappij aan de volgende 4 kenmerken voldoet:
   
  • De partij is transparant over haar financiële resultaten
  • De partij heeft gezonde financiële resultaten
   Deze resultaten vind je op de website van de factormaatschappij of het incassobureau of via de KvK. De tips van de KvK helpen je de financiële informatie te lezen.
  • De partij bestaat relatief lang
  • De partij valt onder een (betrouwbare) holding

Benieuwd naar onze financiële resultaten? Deze vind je in onze jaarverslagen. Gelukkig zijn wij al winstgevend sinds onze introductie van American Factoring in 2002 in de Nederlandse markt. Bovendien hebben wij als onderdeel van de Svea Group een sterke financiële positie.
 

Vordering verkopen? Neem contact op!

Interesse gekregen in het verkopen van je vorderingen? Vraag dan een offerte aan bij Svea Finans! Wij zijn we gespecialiseerd in factoring voor MKB’ers en ZZP’ers. En kopen dus nieuwe, zakelijke facturen en betalen die binnen 24 uur aan je uit. Zo financier je jouw onderneming eenvoudig met je eigen facturen.

Heb je nog meer of aanvullende vragen over het verkopen van vorderingen? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen je graag verder.

Specifiek voor de groep MKB & ZZP ondernemers die vaak bij banken niet in aanmerking komen voor een financiering is factormaatschappij Svea Finans in 2002 opgericht.

Als factormaatschappij kopen wij -door middel van Factoring- zakelijke facturen van ondernemers en betalen deze binnen 24 uur aan hen uit. Op deze manier genereren wij werkkapitaal voor ondernemers en brengen wij betalingstermijnen terug naar 1 dag!

Met deze flexibele financieringsvorm maakt Svea ondernemen mogelijk voor zowel de kleine ZZP'er, het MKB en de grote corporate organisaties.

Wie is Svea Finans?
Als onderdeel van het Zweedse Svea Ekonomi hebben wij -door de banklicentie van onze moedermaatschappij- zeer sterke financiële armslag en durven we met onze brede ervaring op het gebied van Credit Management net een stap verder te gaan. 
Wij delen onze kennis en ondernemen graag met onze klant mee. Kijken naar de mens achter het bedrijf en denken graag mee in oplossingen. Op deze manier kunnen wij onze klanten waar nodig maatwerk bieden.

De 5 zekerheden van Svea Finans Factoring
-  Zekerheid van betaling binnen 24 uur
-  100% verzekerd voor faillissement van je klanten
-  Overname debiteurenbeheer
-  Flexibele financiering
-  Géén onverwachte extra kosten

Wil jij ook zorgeloos JA! kunnen zeggen tegen die interessante opdracht, extra investering of het realiseren van groei?
Kijk dan op www.svea.com of neem contact met ons op via 0182-624400.