Geen zakelijke lening: 5x alternatieve financiering voor het MKB

Krijg je geen zakelijke lening bij de bank, maar ben je wel op zoek naar geld voor jouw MKB-organisatie? Er bestaan verschillende alternatieve financieringsvormen. Je kunt gebruik maken van factoring voor het MKB, net als vier andere alternatieven buiten de bank om.

Een zakelijke lening kent langlopende verplichtingen en veelal een ingewikkelde aanvraagprocedure. Zelfs als je daarvoor in aanmerking zou komen bij de bank is het de moeite waard om de alternatieve financieringsvormen daarmee te vergelijken. Wij zetten er 5 voor je op een rij:

  • Factoring
  • Crowdfunding
  • Microkrediet
  • Lease
  • Business angels

Tip: de verschillende financieringsvormen kun je bovendien met elkaar combineren. Op die manier ontstaat er een stapelfinanciering, bijvoorbeeld bestaande uit crowdfunding, een deel lease en factoring van facturen aan bepaalde klanten. Op die manier zorg je voor de ideale financiering waar je behoefte aan hebt, zonder dat je daar een zakelijke lening bij de bank voor hoeft aan te vragen.

Alternatieve financiering voor het MKB
Alternatieve financiering voor het MKB biedt maatwerk, zowel op basis van factoring als de andere mogelijkheden. Dat betekent dat je daar heel flexibel mee om kunt gaan, aan de hand van voorwaarden die je in een aantal gevallen zelfs zelf kunt bepalen. Om nieuwe groei mogelijk te maken, jouw medewerkers tijdig uit te betalen of opnieuw in te kunnen kopen. Gebruik de alternatieve financieringen om het volledige potentieel van jouw MKB-organisatie te ontgrendelen en je niet te laten remmen in je groei.

1. Factoring
Factoring voor het MKB is speciaal gericht op dat type organisaties. Je maakt gebruik van de financiering van specifieke facturen, alle facturen van een bepaalde klant of je gehele klantenbestand. Het gaat om nieuwe facturen, voor nog te factureren werkzaamheden. Die verkoop je aan de factormaatschappij, die jou vervolgens binnen 24 uur het bedrag uitbetaalt. Op die manier hoef je niet langer weken of maanden op je geld te wachten, zodat je financieel niet in de knel komt wanneer jij je personeel of inkoop moet gaan betalen. Bijkomend voordeel is dat factormaatschappijen bij de aankoop van jouw factuur ook het kredietrisico en debiteurenbeheer van je overnemen.

Let op: American Factoring is het best geschikt voor het MKB. Je krijgt het geld van ingediende facturen binnen 24 uur uitbetaald, voor een scherp kostenpercentage. Traditionele Factoring is minder geschikt en Reverse Factoring is er zelfs speciaal voor de leverancier in plaats van voor jou als MKB-organisatie.

2. Crowdfunding
Crowdfunding geeft met de naam eigenlijk al goed aan hoe je daar gebruik van kunt maken. Een breed publiek (de crowd) brengt geld bij elkaar (de funding). Doorgaans gaat het om bedragen van €20.000 tot €200.000, al komen er af en toe ook grotere bedragen voor. Deelnemers investeren in jouw bedrijf of verstrekken een (annuïteiten)lening, afhankelijk van je hoe je daar gebruik van wilt maken. Een crowdfundingplatform biedt de makkelijkste mogelijkheid om hier gebruik van te maken.

3. Mircokrediet
Ooit begonnen om mensen in ontwikkelingslanden een eigen bedrijfje te laten beginnen door het verstrekken van een kleine bijdrage. In Nederland heeft het microkrediet in 2008 zijn intrede gedaan als kleine lening van maximaal €50.000,- waarmee je als ondernemer jouw bedrijf kunt starten of uitbreiden. Naast microkredietverstrekkers kennen we in Nederland ook de Kredietunie, een coöperatie van andere ondernemers, vaak ook met MKB-organisaties. Zij bieden onderling de mogelijkheid tot financiering, vaak inclusief coaching. Je kunt rekenen op een bedrag van €50.000 tot €250.000.

4. Lease
Lease is goed geschikt voor de aanschaf van diverse bedrijfsmiddelen. Wil je een nieuwe auto, een machine of een computer kopen, maar heb je daar het werkkapitaal niet voor beschikbaar? Voorkom dat je een groot bedrag in één keer dient uit te geven (dat je vervolgens in delen moet afschrijven), door gebruik te maken van lease. Het is een vorm van huur, populair bij bedrijven die de kosten voor de aanschaf willen spreiden.

5. Business angels
Ondernemers weten met welke uitdagingen andere ondernemers te maken hebben. Oud-ondernemers met voldoende financiële middelen worden soms actief als business angel. Het zijn particuliere of andere informele investeerders, die zakelijk geld investeren. Het gaat veelal om een bedrag tussen €50.000 en €750.000. In veel van de gevallen zal de business angel geld investeren en bijdragen door middel van kennis of het eigen netwerk.

Deze vijf alternatieve financieringsvormen bieden op die manier uiteenlopende mogelijkheden, afhankelijk van hoe je daar gebruik van wilt maken en aan welk bedrag je behoefte hebt. En zoek je naar nog meer andere mogelijkheden? Je zou kunnen denken aan ketenfinanciering, een strategische partner, een seed-fonds, private debt fonds en participatiemaatschappijen. Houd er rekening mee dat we de 5 meest toegankelijke voor je op een rij hebben gezet. Indien je op een andere manier gebruik wilt maken van financiering voor het MKB zal dat over het algemeen wat meer voeten in de aarde hebben.

Factoring voor MKB: Svea Finans
Bij Svea Finans verzorgen we factoring voor het MKB. We bieden American Factoring, met de belangrijke voordelen waar kleine en middelgrote organisaties direct van kunnen profiteren. Wij zorgen ervoor dat je direct kunt beschikken over je geld, dat je geen kredietrisico meer loopt en je niet aan de slag hoeft met het debiteurenbeheer. Bovendien zijn we transparant over de kosten, zodat je daar als MKB-organisatie of ZZP’er op een duidelijke manier gebruik van kunt maken.

Net als Frontida Flex, een van onze tevreden klanten. Zij maken gebruik van MKB factoring en hebben op die manier onder andere de explosieve groei van een tijd geleden goed kunnen opvangen. Het bedrijf nam een vlucht, waardoor er behoefte bestond aan financiering op maat. Onze flexibiliteit en betrouwbaarheid werd en wordt enorm gewaardeerd, twee belangrijke kernwaarden waar we altijd voor staan.

Benieuwd naar de mogelijkheden van MKB factoring, eventueel in combinatie met een van de andere alternatieve financieringsvormen?
Wij maken de mogelijkheden voor een financiering voor het MKB inzichtelijk, zodat je een goed beeld krijgt van hoe je daar gebruik van kunt maken en wat het voor jou kan betekenen.

Wil je liever geen gebruik maken van een zakelijke lening of heb je van de bank te horen gekregen dat je daarvoor helaas niet in aanmerking komt?
Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan, dan zorgen wij ervoor dat je voortaan binnen 24 uur het geld van je facturen ontvangt.

Meer informatie? Kijk dan op www.svea.com

 

Specifiek voor de groep MKB & ZZP ondernemers die vaak bij banken niet in aanmerking komen voor een financiering is factormaatschappij Svea Finans in 2002 opgericht.

Als factormaatschappij kopen wij -door middel van Factoring- zakelijke facturen van ondernemers en betalen deze binnen 24 uur aan hen uit. Op deze manier genereren wij werkkapitaal voor ondernemers en brengen wij betalingstermijnen terug naar 1 dag!

Met deze flexibele financieringsvorm maakt Svea ondernemen mogelijk voor zowel de kleine ZZP'er, het MKB en de grote corporate organisaties.

Wie is Svea Finans?
Als onderdeel van het Zweedse Svea Ekonomi hebben wij -door de banklicentie van onze moedermaatschappij- zeer sterke financiële armslag en durven we met onze brede ervaring op het gebied van Credit Management net een stap verder te gaan. 
Wij delen onze kennis en ondernemen graag met onze klant mee. Kijken naar de mens achter het bedrijf en denken graag mee in oplossingen. Op deze manier kunnen wij onze klanten waar nodig maatwerk bieden.

De 5 zekerheden van Svea Finans Factoring
-  Zekerheid van betaling binnen 24 uur
-  100% verzekerd voor faillissement van je klanten
-  Overname debiteurenbeheer
-  Flexibele financiering
-  Géén onverwachte extra kosten

Wil jij ook zorgeloos JA! kunnen zeggen tegen die interessante opdracht, extra investering of het realiseren van groei?
Kijk dan op www.svea.com of neem contact met ons op via 0182-624400.