Geld.nl: Schaf koop op afbetaling af!

Minister Hoekstra (Financiën) kondigt vandaag in De Telegraaf aan dat hij de rente op kopen op afbetaling tijdelijk wil verlagen van maximaal veertien naar maximaal tien procent. Een mooi gebaar, vindt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Maar eigenlijk moet kopen of afbetaling helemaal afgeschaft worden. Het blijft namelijk een dure leenvorm ten opzichte van lenen bij een bank of kredietverstrekker. Daarnaast lopen mensen het risico lang aan deze leningen vast te zitten.”

Persoonlijke lening goedkoper en verstandiger

De maatregel van Minister Hoekstra is bedoeld om mensen die in deze tijd een wasmachine of koelkast moeten vervangen wat meer financiële ruimte te geven. “Natuurlijk is sparen voor zo’n grote aankopen het verstandigst, maar als je het geld echt niet hebt, raden wij mensen liever een persoonlijke lening aan. Bij een bedrag van 2.500 euro kan dit al vanaf 8,9 procent rente en bij bedragen van 5.000 euro al vanaf 5,8 procent. Dat laatste scheelt bij een looptijd van 36 maanden al snel 300 euro aan rentekosten”, zegt Bulthuis.

Maar belangrijker nog is de zekerheid die een persoonlijke lening geeft. Je moet met deze leenvorm verplicht elke maand aflossen en je kunt niet tussentijds opnieuw geld opnemen. Dit kan bij kopen op afbetaling meestal wel, waardoor deze leningen vaak erg lang lopen.

Bestaande kredieten oversluiten

De test van Minister Hoekstra gaat waarschijnlijk op 1 augustus 2020 in en geldt alleen voor nieuwe kredieten. De rente op bestaande aankopen op afbetaling blijft dus onveranderd hoog. Bulthuis raadt mensen die zo’n krediet hebben aan te kijken of ze dit kunnen oversluiten naar een persoonlijke lening. “Je lening oversluiten bespaart je als snel honderden euro's per jaar. Daarnaast dwing je jezelf echt tot aflossen. Dan weet je zeker dat je op een gegeven moment ook echt van de lening af bent.”

Besparen maak alles leuker!

Onnodig te veel betalen voor je verzekering of bankproduct is niet nodig. Helaas doen veel mensen dit wel. Wij bieden je de oplossing: overzichtelijk en onafhankelijk vergelijken. Door financiële producten te vergelijken bespaar je meer dan 1.000 euro per jaar, terwijl je nog steeds goede voorwaarden hebt die bij je passen. Wat je allemaal niet met dat geld kunt doen! Daarom zeggen wij van Geld.nl: besparen maakt alles leuker.

Op Geld.nl kun je: