Gemakkelijk bezwaar maken tegen de gepeilde WOZ-waarde met deze handige tips!

De vaststelling van de WOZ-waarde wordt gedaan door de gemeente, onder andere op basis van je perceel. Maar wat voor nadelen zijn er dan verbonden aan een te hoge of juist te lage WOZ-waarde? Nou, wil je je huis verkopen, maar is de WOZ-waarde juist lager dan het zou moeten zijn, dan kun je minder vragen.

Verkeerde WOZ-waarde

Als je WOZ-waarde hoger is gesteld dan het zou moeten zijn, dan betaal je meer aan belastingen en heffingen. Niet handig dus.

Als je vindt dat de WOZ-waarde niet klopt kun je binnen zes weken na de beschikking nog bezwaar maken bij de gemeente.

De vaststelling van de WOZ-waarde wordt gedaan door de gemeente, onder andere op basis van je perceel.

Er zijn verschillende manieren waarop je bezwaar kunt maken. Telefonisch, of gewoon per brief. Voor het laatste heb je een standaardformulier nodig. Deze zijn te vinden bij de consumentenbond.

Vaak kan het moeilijk zijn om gegevens te vinden waarmee je je bezwaar goed mee kunt beargumenteren.

Kadastrale kaart

Bij het beargumenteren van je bezwaar is het namelijk erg belangrijk dat je zo veel mogelijk feiten opnoemt: Geluids of stankoverlast, onprettig straatbeeld of de staat van onderhoud. Voor veel basisgegevens over een pand kun je terecht bij een kadastrale kaart.

Taxatierapport

Misschien wel een van de belangrijkste: het meesturen van een taxatierapport. Hierdoor wordt je bezwaar een stuk sterker en gewichtiger. Zeker als het taxatierapport opgesteld is door een erkende taxateur.

Helaas is zo’n taxatierapport niet gratis. Meestal rond de €250 exclusief btw. Als de gemeente besluit om je WOZ-waarde te verlagen kun je een vergoeding ontvangen. Maar helaas is deze vergoeding niet altijd volledig kostendekkend.

Je kunt de taxateur ook vragen om zelf vergelijkingspanden te vinden en deze op te nemen in het verslagen. Zeker als deze vergelijkingspanden meer lijken op jouw eigen woning dan de vergelijkingspanden die de gemeente heeft gebruikt.