Het wijnschandaal der wijnschandalen

De wijnwereld is enorm complex met alle verschillende landen, appellations, duizenden druivenrassen en talloze terroirs. De ene wijn gaat voor een paar euro over de toonbank en andere wijnen voor duizenden en soms wel tienduizenden euro’s. Wijn is een soort statussymbool geworden en als je er dan ook nog iets van af weet, ben je het helemaal. Het zijn die facetten die ervoor zorgden dat Rudy Kurniawan voor een wereldwijd wijnschandaal kon zorgen.

Wijnen uit de Bourgogne zijn enorm populair onder wijnliefhebbers. Het landschap is niet alleen prachtig om te zien, maar de wijnen van Pinot Noir en Chardonnay zijn ook heerlijk. Witte Bourgogne wijnen zijn uniek en ook de rode wijnen hebben hun eigen beroemde stijl. Veel bejubelde en befaamde wijnhuizen komen uit de Bourgogne, en met recht. Maar Rudy Kurniawan maakte van die liefde voor Bourgogne en de air die om de grote namen hangt, grof misbruik.

Rudy Kurniawan was charmant, wist enorm veel van wijn en wist ook precies hoe hij de rich and famous en sommige wijnkenners om zijn vinger moest wikkelen. Rond 2002 bestormde Rudy, die op een studentenvisum naar de VS was gekomen, de Amerikaanse wijnwereld. Wat niemand wist, is dat hij alles bij elkaar loog. Van zijn zogenaamde rijke afkomst, tot de wijnen die hij op de markt bracht. Hij was charmant en kon ongelofelijk goed proeven. Niemand wist dat ze te maken hadden met een meesteroplichter die honderden flessen goedkope wijn verkocht voor exorbitant hoge prijzen. Zogenaamd van de meest prestigieuze huizen in Bourgogne.

Aan zijn gouden tijden kwam een eind toen hij in 2008 de fout maakte om een wijn van een gerenommeerd huis in Bourgogne te verkopen uit een jaar waarin die wijn helemaal niet was gemaakt. Rudy werd ontmaskert en in 2012 gearresteerd in zijn huis in Californië. Toen de FBI zijn huis binnenviel, vonden ze een heel werkstation om wijnen tot in details te vervalsen. Hij ging zo ver dat hij minutieus etiketten liet ouderen en capsules zo bewerkte dat het leek alsof de wijnen al tientallen jaren in een stoffige kelder hadden gelegen.

Op dit moment zit deze meesteroplichter een gevangenisstraf uit van tien jaar en is de wereld even veilig voor zijn praktijken. Over dit wonderbaarlijke leven van Rudy Kurniawan is de film ‘Sour Grapes’ gemaakt. De film, die overigens ook op Netflix staat, vertelt niet alleen het hele verhaal, maar laat ook gedupeerden en voormalige vrienden van Rudy aan het woord. Verder bevat de film veel origineel beeldmateriaal. Onder meer van de inval van de FBI.

Zakelijke teksten zijn mijn passie. Als journalist en tekstschrijver verdiep ik mij in zakelijke en economische onderwerpen met specialisatie in retail, e-commerce en fashion.