Hoe berekent u de huurverhoging voor uw bedrijfspand?

2020 staat weer voor de deur en voor veel vastgoedeigenaren betekent dit dat ze ook per 1 januari de huur mogen verhogen. Rond deze tijd van het jaar krijgen wij van de Online Bedrijfsmakelaar daarom veel vragen over hoe de huurverhoging precies berekend dient te worden.

2020 staat weer voor de deur en voor veel vastgoedeigenaren betekent dit dat ze ook per 1 januari de huur mogen verhogen. Rond deze tijd van het jaar krijgen wij van de Online Bedrijfsmakelaar daarom veel vragen over hoe de huurverhoging precies berekend dient te worden.

Daarom dachten wij; laten wij eens een duidelijke uitleg geven zodat u zelf gemakkelijk de huurverhoging kunt berekenen.

De huurovereenkomst

Het eerste belangrijke punt is om uit te zoeken wanneer de huurverhoging mag plaatsvinden en op welk percentage dit gebaseerd dient te worden. Vrijwel in alle huurovereenkomsten voor de verhuur van bedrijfspanden, kantoorpanden of winkelpanden wordt gesproken over het maandprijsindexcijfer volgens de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Indien dat ook voor u het geval is kunt u via de onderstaande link de huurverhoging zelf berekenen op de website van het CBS;

https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/bereken-huurverhoging-vrije-sector-huurwoning-of-bedrijfspand

Hoe bereken je de huurverhoging

Wanneer uw huurovereenkomst verwijst naar de algemene bepalingen opgesteld door het ROZ vindt u bij artikel 17 (voor bedrijfs- kantoorruimte) of artikel 18 (voor winkel- horecapanden) het basisjaar dat u moet invullen in de formule.

Daarnaast ziet u dat de huurverhoging berekend wordt volgens de formule: de gewijzigde huurprijs is gelijk aan de geldende huurprijs op de wijzigingsdatum, vermenigvuldigd met het indexcijfer van de kalendermaand die ligt vier kalendermaanden vóór de kalendermaand waarin de huurprijs wordt aangepast, gedeeld door het indexcijfer van de kalendermaand die ligt zestien kalendermaanden vóór de kalendermaand waarin de huurprijs wordt aangepast.

Voorbeeld huurverhoging 1 januari 2020

Stel u verhuurt uw bedrijfspand voor een bedrag van € 2.000,- per maand en u mag de huurprijs verhogen per 1 januari 2020 dan zoekt u als eerste het basisjaar. Stel dat het basisjaar 2015 is dan vult u de maanden september 2019 en september 2018 in bij de formule. Uit de berekening blijkt dat u in dat geval de huurprijs mag verhogen met een percentage van 2,6%.

Veel succes, 

Geschreven door Jochem Kwinten van de Online Bedrijfsmakelaar

 

De Online Bedrijfsmakelaar is de beste combinatie tussen traditionele bedrijfsmakelaars en internetmakelaars. U kunt zelf uw bedrijfspand, kantoorpand of winkelpand verhuren of verkopen met begeleiding van onze NVM- Bedrijfsmakelaars. Wij plaatsen uw zakelijk vastgoed op 14 aanbodsites en ondersteunen u op alle overige aspecten waar specifieke kennis voor nodig is. Zo verzorgen wij onder andere de objectpresentatie met fotografie, vraagprijsbepalingen en begeleiden u met de juridische afhandeling.

Het enige wat wij van u als vastgoedeigenaar verwachten is dat u zelf de bezichtiging en onderhandelingen verzorgt. Wie heeft immers de meeste kennis van uw pand, het beste inzicht in uw (financiële) situatie en is het meest gebaat bij het vinden van een geschikte kandidaat voor uw pand? U als vastgoedeigenaar natuurlijk!

Omdat u een groot deel van het traject zelf verzorgt, kunnen wij ons dienstenpakket aanbieden voor een éénmalig tarief vanaf slechts € 995,- excl. BTW.

Benieuwd naar wat wij allemaal voor u kunnen betekenen?

Bedrijfspand verhuren

Kantoorpand verhuren

Winkelpand verhuren

Bedrijfspand verkopen

Kantoorpand verkopen

Winkelpand verkopen

Beleggingspand verkopen