Hoe ‘coronaproof’ is het bierglas waaruit we drinken?

Een maximaal aantal gasten, controle gesprekken, desinfecteren bij de ingang en anderhalve meter afstand: de horeca neemt extra maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar hoe zit dat eigenlijk met de glazen waaruit we drinken? Is het spoelen van glazen in een spoelbak nog wel voldoende in coronatijd?

Discussie

Het is al jaren een discussiepunt in horecaland: is het machinaal spoelen van glazen wel hygiënisch genoeg? Het coronavirus heeft deze discussie weer doen oplaaien. Terwijl veel horecaondernemers extra hygiëne maatregelen nemen, worden de glazen nog steeds op de ‘oude manier’ gespoeld. Dat houdt in dat de glazen in een spoelbak met de hand worden gewassen. Onverantwoord vinden veel experts. Vuilresten kunnen achterblijven in het spoelwater en de spoeltemperatuur is bij deze spoelmethode vaak te laag. Dat betekent dat bacteriën en virussen de spoelbeurt overleven. Het resultaat is een ‘optisch schoon’ glas, niet zeker wetende of het glaswerk daadwerkelijk bacterie- en virusvrij is. 

Maximale hygiëne

In de meest ideale situatie worden glazen gewassen in water met een temperatuur van minimaal 50 graden Celsius en met de juiste chemicaliën. Alleen dan maken eventuele bacteriën en virussen geen kans. Het probleem bij handmatig spoelen is dat er teveel wisseling is in de temperatuur, chemie en spoeltijd. Bovendien kan het spoelwater vervuild zijn. Het glaswerk kan hierdoor een bron van bacteriën en virussen zijn. Om zeker te zijn van maximale hygiëne adviseert Koninklijke Horeca Nederland om gebruik te maken van een glazenspoelmachine. Deze machines wassen de glazen op een constante hoge temperatuur van ten minste 60 graden gedurende 90 seconden of langer. Dit verzekert corona vrije glazen omdat virussen en bacteriën de spoelbeurt niet kunnen overleven. 

Glazen spoelen in coronatijd

In omliggende landen, zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en sinds kort ook België is het gebruik van een glazenspoelmachine verplicht. In Nederland (nog) niet. De vraag is hoe lang dit nog duurt. Diverse experts pleiten al jaren voor het gebruik van glazenspoelmachines voor het spoelen van de glazen. 

Horecazaken zonder glazenspoelmachine worden geadviseerd om zo veel mogelijk met heet water te spoelen. Is dat niet beschikbaar? Zorg dan voor een overloopje in de spoelbak, dit zorgt voor een goede circulatie. Verder is het belangrijk om de glazen regelmatig te vernieuwen, de juiste chemicaliën in de juiste dosering te gebruiken en het spoelwater regelmatig te verversen. De glazen moeten in een aparte spoelbak worden gespoeld. Dat betekent dat de glazen vóór het spoelen al vrij zijn van vuil en vet. Tenslotte moet de borstel tenminste 15 seconden per glas worden gebruikt en moet de borstel dagelijks met de juiste chemicaliën worden schoongemaakt.