Hoe energiezuinig is LED verlichting nu echt?

LED verlichting staat bekend om de grote energiezuinigheid en lange levensduur. Tegelijkertijd is een LED lamp vaak duurder dan een gloei- of spaarlamp. Wat is nu de beste verlichting in jouw situatie? Hieronder zetten wij de voors en tegens van LED verlichting op een rijtje, zodat jij je keuze goed geïnformeerd kunt maken.

Eerst een stukje geschiedenis

Het begint allemaal in 1879 met de gloeilamp van uitvinder Thomas Edison. Philips start in 1891 als eerste Nederlandse bedrijf met de massaproductie. Bijna een eeuw lang is de gloeilamp de meest gebruikte verlichtingssoort in de moderne wereld. Totdat in 1980 de spaarlamp op de markt komt. Wederom is het Philips dat als eerste begint met de productie op grote schaal.

Tegenwoordig is in Nederland vooral LED verlichting populair. Hoewel de eerste testen hiermee al rond 1920 worden uitgevoerd, raken deze lampen met name pas sinds het laatste decennium echt in zwang. De doorontwikkeling van LED technologie is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt, waardoor deze verlichting steeds meer mogelijkheden biedt en alsmaar goedkoper wordt.

Beter voor het milieu en je portemonnee

Inmiddels is de productie van nieuwe gloeilampen verboden en is LED verlichting niet meer weg te denken. Dat komt met name door het verschil in energiezuinigheid. LED lampen onderscheiden zich onder meer door een lager wattage, een hogere efficiëntie en nagenoeg geen warmteproductie. Dit in tegenstelling tot gloeilampen, die snel heet worden en hierdoor veel warmte en energie verliezen.

Maar hoe energiezuinig is LED verlichting nu echt? De gemiddelde LED lamp gaat 35.000 tot 50.000 branduren mee; 3,5 tot 5 keer langer dan een spaarlamp en maar liefst 35 tot 50 keer langer dan een gloeilamp. Niet alleen verdien je hiermee de iets hogere aanschafprijs van LED verlichting dubbel en dwars terug, maar ook bespaar je door de hogere zuinigheid ongeveer 90% op je elektriciteitskosten.

Diverse functionele voordelen

Dat LED verlichting energiezuinig is, lijdt dus geen twijfel. Maar aan dit type verlichting zitten ook functionele voordelen verbonden. Zo wordt een LED lamp niet gloeiend heet (zoals een gloeilamp) en is er geen sprake van opstarttijd (zoals bij een spaarlamp). Daarnaast zijn de lampen vaak dimbaar en door een goede koudebestendigheid geschikt voor buitengebruik.

Ook liefhebbers van sfeerverlichting komen met LED verlichting aan hun trekken. Technisch gezien kan LED elke denkbare kleur produceren en in combinatie met de dimbaarheid maakt dit geweldige sfeerverlichting mogelijk. Met je smartphone of tablet als afstandsbediening, kun je sommige LED lampen bedienen en instellen om onder bepaalde voorwaarden automatisch aan of uit te gaan.

Is LED verlichting iets voor mij?

LED verlichting is er in vele soorten en maten. Denk alleen al aan binnen- en buitenverlichting, inbouwspots en strips voor bevestiging achter of onder een meubel. Op deze manier kun je je hele woning voorzien van unieke en sfeervolle verlichting, waar je door de lange levensduur tot in lengte van jaren plezier van hebt.

De kwaliteit van LED verlichting kan soms variëren en daarom haal je jouw lampen het liefst bij een betrouwbare specialist. Je krijgt dan enkele maanden bedenktijd na aanschaf, waardoor je op je gemak kunt beoordelen of de LED lampen aan je verwachtingen voldoen. Gelukkig kunnen wij je alvast verklappen: die kans is met de huidige generatie LED verlichting zeer groot!