Hoe laat je de klant zijn eigen product samenstellen?

Iedere klant is uniek, en iedere klant verwacht en verdient maatwerk. Zeker bij complexe producten is dit het geval in de meest letterlijke betekenis van het woord. Een product moet voor hen op maat worden gemaakt, met precies de juiste onderdelen, afmetingen en materialen. Een ingewikkeld proces, zowel voor de koper als de verkoper, waarin geen fouten mogen ontstaan. Een goede product configurator kan hierbij het verschil maken.

Speciaal op maat gemaakt

Consumenten vinden het prettig en bijzonder als iets speciaal voor hen wordt gemaakt. Zij krijgen ook steeds vaker de mogelijkheid om zelf een product samen te stellen, of het nu om iets simpels of juist iets meer complex gaat.

Een nieuwe auto online configureren, zodat men precies weet hoe deze eruit komt te zien en gaat kosten, is al de normaalste zaak van de wereld. Mensen vinden het prettig om zelf keuzes te kunnen maken, en de resultaten hiervan direct terug te zien. Het werkt ook overzichtelijk: iedere optie die al dan niet wordt gekozen wordt meteen gevisualiseerd op de auto, maar ook meegenomen in de berekening van de kosten. Op deze manier stellen consumenten niet alleen hun auto samen, maar nog veel meer. Een configurator voor een fiets of zelfs een kinderwagen is heel normaal, bijvoorbeeld. Consumenten vinden het prettig, omdat zij de controle behouden en alle keuzes overzichtelijk gepresenteerd krijgen. Voor producenten op hun beurt is het ook een fijne manier van werken, omdat zij de gemaakte keuzes op een duidelijke en gestandaardiseerde manier ontvangen, en bij gebruik van de juiste software ook direct de productie kunnen starten; er is tenslotte precies bekend welke onderdelen er nodig zijn.

Configure, Price, Quote

Deze manier van werken gebruikt in de business to business sector al veel langer. Het wordt CPQ genoemd, Configure, Price, Quote, en is vooral nuttig bij complexe producten die speciaal voor een klant moeten worden samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een specifieke vrachtwagen. Het is voor de klant prettig om deze zelf exact samen te kunnen stellen aan de hand van de eisen die deze stelt. Goede CPQ software begeleid de klant door de keuzes heen, en biedt alleen opties die daadwerkelijk mogelijk zijn. Wordt er gekozen voor een bepaalde motor, dan heeft dit invloed op de keuzes die hierna gemaakt kunnen worden.

Prettig voor de klant is dat er ook steeds duidelijk is wat het prijskaartje zal zijn. Voor de fabrikant geldt dat er een goed overzicht is van de gekozen configuratie, en er middels de software zelfs direct geschakeld kan worden met de fabriek, waar precies duidelijk is welke onderdelen er nodig zijn, zodat de fabricage snel kan beginnen.