Hoe verloopt energiebesparing in verschillende sectoren?

Na het gesloten klimaatakkoord in Parijs, is het voor iedereen duidelijk dat er energie moet worden bespaard. Alle sectoren in ons land zullen daar een bijdrage aan moeten leveren. Toch is het voor sommige sectoren moeilijk om echt energie te besparen. In dit artikel lees je meer over de nodige energiebesparingen in de industrie en huishoudens.

Na het gesloten klimaatakkoord in Parijs is het voor iedereen duidelijk dat er energie moet worden bespaard. Energie die niet wordt verbruikt, hoeft namelijk ook niet te worden opgewekt. Omdat energieopwekking toch vaak nog gebeurt door fossiele brandstoffen, wordt er door energie te besparen dus minder CO2 uitgestoten. Alle sectoren in ons land zullen daar een bijdrage aan moeten leveren. Toch is het in sommige gevallen moeilijk om echt veel energie te besparen. Niet alleen de industrie, maar ook alle Nederlandse huishoudens en onze vervoersmiddelen zullen minder energie moeten gebruiken.

 

De industrie

Deze sector gebruikt bijna 60% van het totale Nederlandse energiegebruik. De industrie maakt bij de productie van allerlei producten vooral gebruik van fossiele brandstoffen en nog weinig van groene stroom. Ook is het de afgelopen jaren is het niet gelukt om deze hele sector minder energie te laten verbruiken. Het energieverbruik kan omlaaggaan door ervoor te zorgen dat er bij productieprocessen zo min mogelijk energie verloren gaat. De grootste verbruiker binnen de industrie is de chemische industrie. In deze sector is besparing vaak lastig. Veel reacties in productieprocessen zijn namelijk endotherm (hebben energie nodig om te verlopen). Om sommige producten te maken is dus simpelweg veel energie nodig. Om dan energie te besparen is een nieuw productieproces nodig of moet het product niet meer gemaakt worden. Een nieuw productieproces ontwikkelen kost tijd en producten blijven meestal geproduceerd worden zolang er vraag naar is. Energie besparen in de chemische industrie is dus ingewikkeld.

 

Vervoer

Ook het vervoer van zowel personen als producten kost veel energie. Tijdens de crisis bleef het energieverbruik van deze sector ongeveer gelijk, maar nu stijgt het verbruik alleen maar, ondanks de slimme innovaties die in deze sector gaande zijn. Dit komt doordat de handel aantrekt en er dus meer vervoerd moet worden. Ook hebben weer meer mensen een baan, waardoor er ook meer forensen zijn. Een andere ontwikkeling die zorgt dat mensen meer reizen zijn de huizenprijzen. In de grote steden, waar het meeste werk te vinden is, zijn de huizenprijzen het hoogst. Mensen die deze prijzen niet kunnen betalen, worden de stad uitgejaagd maar blijven wel in de stad werken. Daardoor wordt de afstand tussen werk en thuis groter en worden er meer reizigerskilometers gemaakt. Het energieverbruik is terug te dringen door vervoersmiddelen efficiënter te maken en te zorgen dat werknemers vaker thuis kunnen werken.

 

Huishoudens

De Nederlandse huishoudens zijn op de goede weg: Het energiegebruik in onze huizen is in de afgelopen jaren licht afgenomen. Dit komt vooral doordat we minder gas verbruikten. Het elektriciteitsgebruik bleef op ongeveer hetzelfde niveau. Het gasverbruik kan omlaag door het huis goed te isoleren. Omdat steeds meer (nieuwe) huizen goed geïsoleerd zijn, zal het energieverbruik steeds verder dalen.

 

Door bevolkingsgroei en het feit dat er steeds minder personen per huishouden zijn, dreigt er een tekort aan huizen. Er moeten in Nederland in de komende jaren vele duizenden huizen worden gebouwd. Hoewel deze nieuwbouwhuizen allemaal erg energiezuinig zijn, zal het verwarmen van al deze gebouwen toch extra energie gaan kosten. Iedereen kan zijn steentje bijdragen zodat z’n eigen energieverbruik omlaaggaat. Ook een energieverbruiksmanager of energie-app van de energieleverancier kan ervoor zorgen dat je bewuster met energie omgaat. Hiermee kun je real-time je energieverbruik zien en wordt het inzichtelijk welke apparaten energie slurpen en hoe je energie kunt besparen.

Pricewise vergelijkt voor de markten energie-, auto-, zorg-, lenen en wonen alle verzekeringen van alle leveranciers om consumenten de laagste prijs/kwaliteitgarantie te bieden. Pricewise vindt dat iedereen namelijk de beste deal verdient voor energie, verzekeringen, internet & tv en lenen. Daarom maken we je wakker en wijzer, en zettten we de markt samen op scherp. 

Tenslotte kunnen bezoekers van onze website binnen een aantal klikken de leveranciers vergelijk en tegelijkertijd overstappen naar een goedkopere aanbieder. Als, er nog vragen zijn hebben wij nog een overstapcoach die jou live kan helpen gedurende het overstapproces van verscheidene aanbieders. 

Probeer nu meer te besparen op je vaste lasten op de volgende webpagina: https://www.pricewise.nl/energie-vergelijken/ .

Wat is Pricewise haar verdienmodel? 

Pricewise krijg per afgesloten contact een vergoeding van de energieleveranciers, verzekeraars en aanbieders. Voor deze vergoeding leveren wij een aantal essentiële diensten zoals, nieuwe software mogelijkheden zodat elke bezoeker zo goed als mogelijk wordt geholpen qua look & feeling in het overstapproces. Daarnaast proberen we de bezoekers het zo makkelijk mogelijk te maken, waardoor de bezoeker geen frustratie ervaart in het gehele proces.

We krijgen een vergoeding van de energieleveranciers, verzekeraars en aanbieders per afgesloten contract. Voor deze vergoeding leveren we een groot aantal essentiële diensten. We ontwikkelen en verbeteren voortdurend onze software, zodat jij makkelijk en transparant de markt kunt vergelijken. Onze productmanagers onderhandelen de scherpste tarieven voor je. Onze experts halen alle addertjes voor je boven het gras. En onze klantenservice helpt je met al je vragen tijdens het vergelijken, aanvragen en overstappen. Maar ook lang erna.