Hoe Worksuite de flexbranche wil vernieuwen

De flexbranche is toe aan vernieuwing, vindt startup Worksuite. Oprichter Derk Disselhoff wil met Worksuite inspelen op de platformeconomie en intermediairs het nakijken geven.

Wat is Worksuite?

Worksuite is een platform waarmee consultants toegang kunnen krijgen tot projecten van opdrachtgevers, zonder tussenkomst van een intermediair. In eerste instantie focust het platform zich op Data Science projecten en in de toekomst ook op andere vakgebieden. 

Waarom is Worksuite ontstaan?

Er is momenteel geen makkelijke, betaalbare en gebruikersvriendelijke manier om topconsultants te verbinden met projecten van opdrachtgevers, stelt Worksuite. De traditionele consultancybureaus hanteren gemiddeld een uurtarief van €120 tot €400 en de uitvoerende consultant, manager of director krijgt hier slechts een klein deel van.

Daarnaast is er een grote groep werknemers (de ‘Millenials’) die geen genoegen nemen met het huidige bedrijfsmodel van veel organisaties. Enkele jaren wachten op een promotie is een weinig aantrekkelijk vooruitzicht. De jonge generatie wil zelf de touwen in handen hebben, zelf de opdrachten kunnen kiezen en een beter verdienmodel krijgen. 

Daar is nog geen oplossing voor, vindt Worksuite. “Consultants durven vaak de stap naar freelancen nog niet te maken omdat ze dan zelf hun projecten moeten scoren. Met ons platform nemen we een groot deel van die onzekerheid weg. 

Waarom is Worksuite anders dan bestaande freelance platformen?

Worksuite focust zich op de bovenkant van de arbeidsmarkt en werkt met uurtarieven tussen de €70 en €150, iets wat je niet tegenkomt bij bestaande freelance platformen, zegt oprichter Derk Disselhoff. “Worksuite onderscheidt zich door strenge toelatingseisen voor freelancers. Bovendien stellen we minimale eisen aan de inhoud van projecten. Op deze manier kunnen we kwaliteit waarborgen.”

Worksuite geeft opdrachtgevers de mogelijkheid om projecten, die gemiddeld 3-12 maanden duren, op een unieke en visuele manier te tonen in een besloten groep freelance experts. Concurrentiegevoelige informatie wordt afgeschermd en alleen getoond aan de relevante freelancer.  

Daarbij creëert Worksuite transparantie over de werkomgeving, collega’s, status van het project en de doelstellingen. Ook freelancers krijgen een uitgebreid digitaal profiel met informatie over skills, persoonlijkheid en ervaring. Daarmee wil Worksuite een einde maken aan het traditionele ‘cv verschuiven’. Opdrachtgevers kunnen hierdoor direct interacteren met de juiste freelance experts zonder inmenging van een recruiter of accountmanager. 

Welk businessmodel hanteert Worksuite?

Freelancers en opdrachtgevers kunnen gratis toegang krijgen tot het platform en Worksuite hanteert een standaard percentage over het uurtarief. De opbrengsten worden uitgeven aan verbetering van het platform, events en trainingen. “Worksuite heeft geen hoge overheadkosten en focust zich volledig op de ontwikkeling van het platform.” 

Wie zitten erachter?

Worksuite is opgericht door Derk Disselhoff (28). Toen hij 20 was startte hij samen met zijn oudere broer STOX Energy (een retailer van compressie sokken). Na het afronden van zijn studie Technische Bedrijfskunde besloot hij werkervaring op te doen in het bedrijfsleven. Hij werkte 3 jaar bij een detacheerder, startte verschillende traineeship programma’s om talent te trainen en werkte het laatste jaar voor Quantillion, een Data Science Consultancy bedrijf. Daar is het idee voor Worksuite ontstaat. 

“De afgelopen jaren heb ik meegewerkt aan verschillende data science projecten en heb ik gemerkt dat consultants meer vrijheid willen in de keuze van de opdracht. Daarnaast heb ik de overtuiging dat veel tussenschakels in de flexbranche onnodig zijn en er ruimte ligt voor een nieuw platform waar werknemers en opdrachtgevers blij van worden.” 

Worksuite wordt geadviseerd door Vossepoel Bedrijfsadvies. Vossepoel werkte eerder als Partner bij McKinsey en helpt bedrijven met het formuleren van de groeistrategie. 

Hoe ver is de ontwikkeling?

Worksuite is opgericht in augustus 2018 en de eerste versie van het platform is deze maand (nov ’18) live gegaan. Momenteel hebben zich 26 freelance experts zich ingeschreven en wordt er gewerkt aan de eerste 2 projecten. De komende 6 maanden ligt de focus op het invullen van projecten. Tijdens deze periode wordt veel feedback verzameld, waarmee Worksuite zich voorbereidt op de 2e versie van het platform en daarmee ook uitbreiding van het team. “Onze ambitie is om hét platform te worden waar opdrachtgevers zelfstandig naar expertise kunnen zoeken op een gebruikersvriendelijke manier tegen een redelijke prijs.”