Hypotheek oversluiten: hoeveel bespaar ik daarmee?

Heb jij je hypotheek afgesloten toen de rente nog niet zo laag was? Dan kan het financieel zeer interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Dit heeft verschillende voordelen, maar enkele valkuilen zijn er ook. Hieronder zetten we alle voors en tegens op een rijtje, zodat jij precies weet of oversluiten voor jou een goede keuze is.

 

Lagere maandlasten door oversluiten hypotheek

De overstap naar een andere bank heeft nog best wat voeten in de aarde. Dat is tenminste het heersende beeld bij veel mensen. In de praktijk valt dit gelukkig mee en zijn de voordelen de moeite vaak meer dan waard.

Het grootste voordeel is zonder twijfel het verlagen van je maandlasten. Bijna de helft van de hypotheekbezitters gaat er financieel op vooruit door over te sluiten, dus ook voor jou is die kans zeker aanwezig.

Toch betekent de huidige lage rente niet dat je altijd goedkoper uit bent na een overstap. Oversluiten brengt namelijk een aantal kostenposten met zich mee, waaronder een oversluitboete die per hypotheekverstrekker kan verschillen. Daarover straks meer.

Meer zekerheid op verschillende vlakken

Eerst staan we nog even stil bij de andere voordelen die een overstap je biedt. Heb jij je woning vóór 2013 gekocht, dan heb je misschien nog een beleggingshypotheek of levenhypotheek. Deze woekerpolissen zijn tegenwoordig verboden vanwege de grote onvoorspelbaarheid.

Heb jij nog een beleggingshypotheek of levenhypotheek? Dan is oversluiten naar een andere hypotheekvorm een reële optie. Niet alleen is de kans groot dat je hiermee je maandlasten verlaagt, maar ook geef je jezelf een stuk meer zekerheid met de keuze voor een andere hypotheeksoort.

Over zekerheid gesproken; dat is in meerdere opzichten reden voor een overstap. Want staat de rente van je huidige hypotheek niet voor een langere tijd vast, dan weet je nooit helemaal zeker waar je aan toe bent. Het oversluiten van je hypotheek en het kiezen van een lange rentevaste periode (bijvoorbeeld twintig of dertig jaar) nemen deze onzekerheid weg.

Kosten en oversluitboete

Zoals eerder gezegd, is het oversluiten van je hypotheek niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je krijgt namelijk te maken met verschillende kosten, te beginnen met de zogenaamde oversluitboete. Dit is de boete die de bank berekent voor inkomstenderving als gevolg van het verbreken van je huidige hypotheekcontract.

De hoogte van de boete is afhankelijk van meerdere factoren, maar voor nu volstaat het om te zeggen dat de meeste mensen schrikken van het bedrag. Belangrijk om te weten is dat je desondanks vaak nog steeds goedkoper uit bent. Kun je nagaan hoeveel geld je met een overstap bespaart! Bovendien betaal je überhaupt geen boete als je rentevaste periode al is afgelopen.

Naast de oversluitboete, moet je rekening houden met andere kostenposten. Denk hierbij aan de kosten voor de notaris, taxatie en hypotheekadviseur. Die laatste is optioneel, maar sterk aan te raden om kostbare fouten tijdens het oversluiten te voorkomen. Je kunt al deze kosten gewoon meefinancieren in de nieuwe hypotheek en bovendien zijn ze fiscaal aftrekbaar.

Hypotheek oversluiten: bereken je besparing

Zoals je al duidelijk wordt, is het oversluiten van je hypotheek geen beslissing die je zomaar even neemt. Met name het berekenen van je mogelijke besparing vormt voor veel mensen een grote drempel.

Gelukkig is dat helemaal niet nodig, want tegenwoordig hoef je hiervoor geen wiskundeknobbel te hebben. Online zijn er superhandige tools, waarmee je in een handomdraai berekent wat je kunt besparen met oversluiten. Zeker de moeite waard, want ook voor jou is de kans hierop gemiddeld bijna 50%.

Met name de rekentool van Ikbenfrits biedt een makkelijke manier om je besparing te berekenen. Hierbij kun je meteen aanspraak maken op een gratis FritsAnalyse, waarmee je meer inzicht krijgt in de oversluiting en eventuele vervolgstappen. Zo weet je direct waar je aan toe bent en of oversluiten iets voor jou is.