Innofest start werving voor het festivalseizoen van 2019

Innofest start de werving voor het festivalseizoen van 2019. Een wc die kunstmest en schoon water produceert (Semilla Sanitation Hub), een veel slimmer stroomgrid in de stad dankzij AI (DUINN) of software die automatisch meters uitleest (Clockworks). Innovaties die de wereld veranderen en verbeteren, allemaal eerst getest op een festival. Innofest helpt ondernemers bij het valideren van hun innovatie, zodat ze sneller en efficiënter van prototype naar markt gaan.

Negen van de tien innovaties faalt. Innovatiestimuleringsprogramma Innofest zet daarom festivals in als testgrond voor innovatie. Vanaf donderdag 6 december kunnen prototypes uit heel Nederland zich inschrijven om met Innofest te testen in 2019. Volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen gaan geteste innovaties daadwerkelijk sneller en efficiënter van prototype naar succesvol product. De 30 meest relevante innovaties die voldoen aan de voorwaarden van Innofest mogen testen op een festival.

Directeur Innofest Anna van Nunen: “Festivals zijn tijdelijke samenlevingen met een eigen energievoorziening, een afvalstroom, er zijn duizenden eindgebruikers, waterinfrastructuur, logistiek en dat allemaal binnen een hek waardoor het te meten is. Een ideaal levend lab, waar ondernemers cruciale feedback kunnen ophalen over hun prototype en tegelijk bouwen aan hun trackrecord, hun netwerk en businesscase." Meer dan honderd innovaties werden al op een festival getest, variërend van mobiele stroomvoorzieningen, een pop-up verzekering, circulaire waterinnovaties, een app die geluidsbeleving meet en alternatieven voor single-use plastic.

Behaalde successen
Innofest heeft in de afgelopen drie jaar in totaal 106 testcases begeleidt, uit zeven verschillende sectoren. De testcases zijn uitgevoerd in samenwerking met zo’n 130 startups, MKB’ers en onderwijsinstellingen, op tien verschillende festivals. Recent onderzoek uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit dat Innofest ondernemers helpt om sneller en efficiënter van prototype naar succesvol product te komen. 100% van de Innofest-alumni zegt dat de test de naamsbekendheid heeft vergroot, 80% hebben een nieuw klantensegment aangeboord en 70% heeft door de test met Innofest zijn of haar ondernemerschapsvaardigheden verder ontwikkeld. Mede hierdoor ontving Innofest in 2017 de Grand Jury Prize bij de European Enterprise Promotion Awards.

Aanmelden en selectieproces
Innovatieve ondernemers kunnen hun prototype aanmelden via de website van Innofest. Testen is gratis maar wel verbonden aan voorwaarden. Zo moet het prototype innovatief zijn, baat hebben bij testen op een festival, bijdragen aan een betere wereld en uiteindelijk een businesscase bevatten. In 2019 is plek voor dertig testcases.

NOOT NIET VOOR PUBLICATIE:
Innofest biedt festivals aan als testplek voor  innovatie en werkt samen met: Eurosonic Noorderslag, Here Comes The Summer, Oerol, FestiValderAa, Welcome to The Village, Paradigm, Noorderzon, TT Festival, DGTL Festival en Into The Great Wide Open. Kijk voor meer informatie op www.innofest.co of neem contact op met Michelle Molema, michelle@innofest.co / 06-29444226.

Innofest biedt innovators een kans hun innovatie te testen binnen de structuren van toonaangevende Nederlandse festivals zoals Into The Great Wide Open, Eurosonic Noorderslag, DGTL, Zwarte Cross en Welcome to The Village. Prototypes op het gebied van water, afval, circulaire economy, tech, gezondheid, energie en voedsel worden dankzij een test efficienter en beter voorbereid op de uiteindelijke markt.