Kan Nederland sneller internationaliseren?

Per 1 oktober is de nieuwe stichting ‘NL International Business’ van start gegaan. Een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken, werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland dat alle kennis en netwerken voor en door ondernemers gaat bundelen. Zij gaat in samenwerking met de overheid op zoek naar kansen in sectoren waar Nederland sterk in is.

Goed initiatief, maar is ondernemend Nederland hier wel klaar voor? Hoewel Nederlanders internationaal bekend staan als een volk dat goed Engels spreekt, valt dit in het bedrijfsleven vaak tegen. Blijven hierdoor niet veel kansen liggen en moet er niet meer aandacht komen voor hoe zij zich profileren in het buitenland?

Indien Nederland internationaal wil groeien is het van belang om er eerst voor te zorgen dat ondernemers en werknemers zich comfortabel voelen in het communiceren in het Engels en de kansen die hun kant op komen ook kunnen benutten. Hoewel er een groep Nederlanders is die het Engels goed beheerst, is er een veel grotere groep van wie het Engels niet toereikend is, maar dat vaak niet durft toe te geven omdat iedereen er in Nederland vanuit gaat dat je het Engels goed beheerst.

We kennen allemaal voorbeelden van Nederlanders die in het nieuws komen en gênant slecht Engels spreken. De vraag is of deze personen onbewust-onbekwaam of bewust-onbekwaam zijn? Hoe je wilt overkomen en hoeveel impact je wilt hebben is een persoonlijke keuze, maar zodra het werknemers of ondernemers belemmert en dus ook de mogelijkheid tot internationaliseren, moet hier aandacht voor komen.

Hoe dan ook ben ik van mening dat het vooral belangrijk is om die groep professionals die zich belemmerd voelt door het Engels, die hun functie effectiever en zelfverzekerder zouden kunnen uitvoeren, te erkennen om de wereldwijde kansen te benutten. Als NL International Business haar taak serieus neemt, kan zij op deze wijze haar impact sneller vergroten.

Bij Improve Your Business English helpen wij jou als professional van je middelbare school Engels af, zodat jij jouw producten of diensten in het Engels met impact en vol zelfvertrouwen kunt vertegenwoordigen. 

Je kunt bij ons terecht voor live trainingen (een-op-een, incompany en via Skype), online trainingen (bijvoorbeeld Improve Your Vocabulary), (e-)boeken en heel veel gratis tips & tricks, zoals de drie video’s - Mijn beste tips om jouw zakelijk Engels te verbeteren! -, challenges en een blog met al meer dan 150 artikelen.

Wil je weten hoe jij in het Engels klinkt? Klik dan hier.

Mijn boek Master Your Business English - Communicate with Power in 7 Simple Steps is een must-have wanneer je op eenvoudige wijze je zakelijk Engels naar een hoger niveau wilt tillen en je je wilt laten inspireren door 9 topprofessionals die hun tips & tricks delen op het gebied van internationaal zakendoen. Met o.a. Aad Ouborg, Rens de Jong en Arko van Brakel.

In onze podcasts voor BNR Nieuwsradio geven we Quick and Easy Tips for your Business English

Warm regards,
Anneke Drijver / anneke@improveyourbusinessenglish.nl